Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Signatura conveni Museu Mar i PescaL’Ajuntament d’Eivissa, Consell d’Eivissa, Govern Balear i Autoritat Portuària signen el conveni de col·laboració per a crear el Museu de la Mar i la Pesca a la ciutat d’Eivissa.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear, Fanny Tur, i el president de l’Autoritat Portuària de Balears (APB), Joan Gual, han signat el protocol general d’actuacions entre les diferents Instituciones per a la creació del Museu de la Mar i la Pesca a la ciutat d’Eivissa, a la zona de Sa Riba, al barri de la Marina.

La ubicació del futur Museu de la Mar i la Pesca serà l’edifici conegut com el Pòsit de Pescadors o Sanitat Exterior, propietat de l’Ajuntament d’Eivissa, que serà cedit al Consell Insular que albergarà la museïtzació d’un espai etnogràfic i on es preveu que es realitzin activitats com exposicions, cursos, tallers o conferències.

També formarà part d’aquest centre museístic la zona del moll de sa Riba, entre el dic d’abric i el dic d’Alba, de titularitat de l’Autoritat Portuària, on s’ubicarà la part flotant d’aquest centre museístic i on es preveu amarrar les diferents embarcacions tradicionals de pesca, propietat del Consell d’Eivissa que tenen un alt valor històric i etnogràfic.

El protocol d’intencions signat aquest matí, estableix el marc d’actuacions que es duran a terme per part de cada una de les institucions i que tenen per objectiu preparar les bases dels futurs convenis de col·laboració, actuacions conjuntes, projectes i programes del centre museístic i també de les activitats de foment, protecció, conservació i difusió del patrimoni etnogràfic del centre.

Per part del Consell d’Eivissa s’aportarà les embarcacions  tradicionals i la col·lecció museística relativa al mar, la pesca i els mestres d’aixa que són de la seva titularitat, a més de l’aportació econòmica que es defineixi als propers convenis per a rehabilitar l’immoble i gestionar el futur centre museístic. L’Ajuntament d’Eivissa, per la seva banda, aporta l’immoble, de la seva titularitat; la conselleria de Cultura, participació i esports del Govern de les Illes balears col·laborarà econòmicament en la creació i gestió del futur centre museístic i l’Autoritat Portuària, autoritzarà l’ús dels espais així com els permisos per a ubicar la senyalització necessària del futur centre.

Es preveu crear una Comissió Mixta per al seguiment i la coordinació del Protocol General per a futurs convenis entre les institucions. Aquesta comissió adoptarà les decisions per unanimitat i es reunirà, al menys, dues vegades a l’any.

L’edifici de tres plantes, ocupa una superfície de 261m2 construïts. Però al marge d’aquest espai, la col·lecció del futur museu també s’exposarà al pantalà més proper als Mur del Port Vell, cedit per l’Autoritat Portuària, i en diversos punts del recinte portuària, com s’ha explicat a la presentació.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat ‘la col·laboració institucional que ha permés portar a bon port un projecte nascut de societat i de la gent que n’entén de la matèria’, perquè arranca d’una proposta d’un grup de persones implicades en la conservació del ric patrimoni marítim eivissenc, que també han estat a la presentació. ‘Ha costat molta feina’, ha dit el batlle, que ha agraït ‘la insistència’ dels promotors i s’ha congratulat que finalment s’hagi pogut firmar el conveni que fa possible ‘un projecte boníssim per la nostra ciutat, que serà un atractiu més i una referència’ per residents i visitants.

El president d’APB, Joan Gual, ha admès que la creació del Museu de la Mar i la Pesca era una assignatura pendent després de la transformació que s’ha fet al Port d’Eivissa: ‘Quedava un recinte que recordi el que ha estat la mar i l’activitat marítima’, ha dit, assenyalant que ‘la memòria és un espai imprescindible per a construir la sensibilitat de les noves generacions’.

La consellera balear de Cultura, Fanny Tur, ha destacat la feina dels promotors d’aquesta idea, que ha tardat ‘quatre anys en poder-se materialitzar’ i ha destacat que ‘una illa no pot viure d’esquenes a la mar’.

Per la seva banda, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha afegit que el Museu rebrà el patrimoni marítim que ara guarda el Museu Etnogràfic com embarcacions artesanals d’un gran valor i ha anunciat que es té la intenció d’obrir-lo ‘en un futur molt pròxim’. ‘El conveni estableix les passes que donarem per fer realitat aquest nou museu’, ha recordat.