Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Donació familiars Cosme Vidal llàserL’Arxiu Històric d’Eivissa presenta la donació realitzada per la família de l’escriptor Cosme Vidal Llàser que consisteix en obra publicada, obra inèdita i la correspondència que va mantenir l’autor amb escriptors i editors. Cosme Vidal Llàser és l’escriptor del mes de febrer a la Biblioteca Municipal d’Eivissa.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, acompanyat del fill de l’escriptor Cosme Vidal Llàser, Roberto Vidal, i de la directora de l’Arxiu Històric, Ana Colomar, han presentat aquest matí les donacions la darrer donació que ha rebut l’Arxiu Històric d’Eivissa. El regidor ha manifestat el seu agraïment per la donació de tot el material a l’Arxiu Històric donat que, ‘gràcies a totes les donacions que fa la ciutadania, l’Arxiu és cada vegada més un referent i que permet conservar i construir la memòria d’aquesta ciutat’. 

Respecte a la donació de l’escriptor Cosme Vidal, el regidor ha afirmat que ens permet tenir obra inèdita, novel·les, poemaris i també correspondència ‘que considero és un dels punts per conèixer als nostres escriptors perquè allí desenvolupen la seva habilitat per escriure però també son escrits que es troben dins l’àrea intima i ens permeten conèixer-los més’. Destaca la correspondència que l’escriptor eivissenc va mantenir amb escriptors com Torcuato Luca de Tena, Enric Fajarnés, Camilo José Cela ‘i per això és valuosíssim aquest llegat”.

D’altra banda, el fill de l’escriptor, Roberto Vidal, ha agraït en nom de tota la seva família el fet que s’hagi pensat en son pare per ser l’escriptor del mes de febrer a la Biblioteca Municipal d’Eivissa amb motiu del 50 aniversari de la publicació de Papeles del insomnio. ‘El material permetrà que si hi ha algú interessat tingui accés a tota l’obra de Cosme Vidal, un escriptor que, en paraules del poeta i escriptor Vicente Valero “l’única aspiració literària que tenia era escriure el millor possible”, ha dit Roberto Vidal.

Per la seva banda, la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, Ana Colomar ha destacat la importància d’aquesta donació ‘perquè Cosme Vidal va escriure molt i els seus articles i contes eren publicats a diverses publicacions, revistes nacionals de gran prestigi i a partir d’ara, amb l’obra publicada i la inèdita, facilitarà poder conèixer tota l’obra completa de Cosme Vidal’.
La correspondència donada avui a l’Arxiu Històric d’Eivissa esta conformada per una cinquantena de cartes rebudes d'escriptors, editors i responsables de les publicacions on es publicaven els seus contes i articles, com La Estafeta literaria, Ínsula, entre d’altres.

L'escriptor mantingué una relació d'amistat amb els eivissencs Enric Fajarnés Cardona i Marià Villangómez, de qui també rebé algunes cartes, sobretot del primer, quan Fajarnés residia a Tarragona. També forma part de la col·lecció una autorització amb data de 1960 del Regimiento de Infantería Teruel núm. 48 al Capità de Regiment Cosme Vidal per poder col·laborar en la premsa periòdica i revistes no professionals.
Cosme Vidal mantingué una bona relació d'amistat amb Camilo José Cela que també queda plasmada en les missives. Els temes que es tracten en aquestes són la petició que fa Cela a Vidal perquè li faci arribar alguns exemplars de la revista Eivissa de l'Institut d'Estudis Eivissencs que li manquen o la publicació dels contes de Cosme Vidal a la revista Papeles de son Armadans que era dirigida per Cela. També li demanà col·laboració en la elaboració d'un volum de topònims i gentilicis de les Illes Balears que estava preparant Camilo J. Cela. Poc després, li va agrair aquesta contribució tant a Vidal Llàser com a Vicent Tur Guasch "Fornas" qui també havia col·laborat amb el recull d'aquest material geogràfic popular. També li escriu unes línies dient-li que vendrà a Eivissa uns dies amb la seua dona, i que espera poder-se veure. Aquesta amistat entre els dos escriptors també queda plasmada en la invitació que Cela envia a Vidal Llàser per a la festa del seu 50è aniversari.
Un altre escriptor que es relacionà per correspondència amb Cosme Vidal fou Torcuato Luca de Tena, autor de Los renglones torcidos de Dios. Els dos escriptors havien estat guardonat amb el premi Armengot.

A més de la correspondència, la donació realitzada avui ha estat la següent:
· Llistat donació