Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Dolors MonserdàL’escriptora Dolors Monserdà i Vidal és l’escriptora del mes d’abril a la Biblioteca Municipal d’Eivissa amb motiu del centenari de la seua mort.

Dolors Monserdà i Vidal neix a Barcelona el 1845 i mor en aquesta mateixa ciutat el 1919. Després d'un primer moment en què va escriure en castellà, a partir de 1875 va escriure sempre en català. Les seues amistats d'aquests primers anys la condueixen al món de les lletres.

Durant els primers anys va conrear amb força èxit la poesia, una tasca que li va valer, en diverses ocasions, premis com els Jocs Florals. Però ja aleshores havia estrenat una obra teatral, Teresa o un jorn de prova (1875). Com a poeta va escriure obres de caire religiós, patriòtic i amorós, que més tard reuniria en llibres com Poesies catalanes (1888) i Poesies (1911).
Així mateix va ser la primera dona a presidir uns Jocs Florals, el 1909. Però Monserdà va excel·lir sobretot en el camp de la novel·la. Tot i que la crítica ha dit sovint que l'autora es va evadir dels problemes estètics que havia plantejat la novel·la a les portes del segle XX, el cert és que les seues obres van suposar una perspectiva femenina de l'època, tant des d'un punt de vista sociocultural com ideològic.

La seua obra és, una barreja de costumisme, realisme i romanticisme que va obtenir el favor de molts dels seus contemporanis.
D'entre les seues novel·les, destaca sobretot La fabricanta (1904), on retrata una dona modèlica que va pujant en l'escala social gràcies al seu realisme i a un esforç laboral considerable. Va escriure amb la intenció de construir una novel·la sobre la mítica burgesia barcelonina.

Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf