Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Floració posidòniaL'Ajuntament d'Eivissa documenta la floració de la praderia de posidònia durant una immersió del programa ‘Viu la Posidònia’ amb bussejadors i biòlegs experts en fotografia submarina.

L’Ajuntament d’Eivissa ha documentat la floració de la praderia de posidònia d’Eivissa durant una immersió realitzada amb un grup de biòlegs i experts en fotografia submarina dins el programa ‘Viu la Posidònia’. L’objectiu és mostrar la floració de la praderia de Posidònia Oceànica de l’illa, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 1999. El banc d'imatges i vídeos pretén donar visibilitat a un dels espectacles més impactants de la naturalesa, que és la floració de la planta mil·lenària, considerat l'ésser viu més antic i més gran del planeta.

Les imatges, de gran bellesa, formaran part d'una exposició virtual que es podrà contemplar en gran format en un espai obert de la ciutat d'Eivissa el pròxim estiu, coincidint amb la cinquena edició del programa ‘Viu la Posidònia’.

L'alcalde d'Eivissa i president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Rafa Ruiz, ha explicat que des de l'Ajuntament d'Eivissa ‘estem impulsant des de fa quatre anys aquest programa, que va rebre el premi Alimara de turisme sostenible, perquè estem convençuts que és fonamental la labor de visibilitat i conscienciació sobre la importància de la praderia que, sorprenentment, encara és el tresor més desconegut per part dels que ens visiten’. ‘El futur de la nostra ciutat i de l'illa passa pel compromís amb la sostenibilitat del Mediterrani i la preservació de la Posidònia, que és Patrimoni Mundial. Des del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, a més, la nostra missió és vetllar per la protecció d'aquest bé natural únic en el món, tal com exigeix la declaració de la UNESCO”, ha afegit.

A la immersió hi han participat, entre d’altres, el fotògraf Joan Costa que ha format part d'expedicions oceanogràfiques arreu el món i ha guanyat premis internacionals de fotografia de naturalesa submarina o el biòleg Xavier Mas, que també ha guanyat premis internacionals de fotografia submarina.
La floració de la Posidònia ‘és un procés que no ocorre tots els anys i si bé és cert que veure-ho ha estat un espectacle, em preocupa el que diuen els científics, en el sentit que les flors sorgeixen a la tardor després d'un estiu especialment calorós, i això no és una bona notícia. Les nostres praderies de posidònia estan sotmeses a un gran estrès provocat pel continu ascens de la temperatura de la mar deguda al canvi climàtic’, ha assenyalat Joan Costa.

Una altra de les biòlogues que ha participat en la immersió, Marisol Torres, ha explicat precisament que ‘hi ha estudis que sostenen que les èpoques de floració massiva corresponen a moments en els quals la planta ha viscut una situació d'estrès, per la qual cosa es defensa amb una estratègia de floració massiva que li permetrà estendre's colonitzant nous territoris. Aquests estudis relacionen les pujades de la temperatura de l'aigua amb un augment de la floració’. En aquest sentit ha recordat que a Eivissa vam tenir una súper floració en 2006.

Per part seva, Fernando Estarellas, biòleg i bussejador, ha volgut destacar la labor de l'Ajuntament d'Eivissa de visibilització d’un dels ecosistemes més importants del Mediterrani. 'És imprescindible fer visible a tota la ciutadania la riquesa submarina que tenim, perquè més persones puguin voler-la i respectar-la', ha dit.
El programa ‘Viu la Posidònia’, impulsat per les regidories de Turisme i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, té com a objectiu la divulgació i conscienciació sobre la importància de la prada. Enguany s’han programat diferents activitats fins al pròxim 6 de desembre que es poden consultar a la web de turisme de l’Ajuntament d’Eivissa.