Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Teo i DianaLa regidora d'Educació, Carmen Boned, acompanyada del director del curtmetratge "Teo i Diana", Enrique Garcerán, i d'alguns dels actors i actrius que hi han participat, ha presentat aquest matí la unitat didàctica i el curtmetratge que analitza les diferents formes de violències masclistes entre els joves.

'Volem dirigir-nos especialment a aquest sector poblacional, el de la joventut, i fer-ho des de les aules, identificant els diferents tipus de violència que es plasmen al vídeo. Per aquest motiu, des de la regidoria d'Educació, hem preparat una unitat didàctica i posteriorment es farà un ple juvenil amb participació dels centres de secundària que han treballat aquest tema', assenyalat la regidora d'Educació, Carmen Boned.

El director del curtmetratge, Enrique Garcerán, ha explicat que 'el projecte es tractava de reflectir la violència masclista que pateixen les adolescents. Posteriorment vaig enviar a diferents productores i actualment aquest curtmetratge ja ha estat seleccionat al festival Sex Education de Terrassa i al festival Be Free de Saragossa'.
"Teo i Diana, una història de sempre", va finalitzar el seu enregistrament el 2020. Durant aquest procés el curtmetratge ha estat seleccionat i ha resultat guanyador de diferents premis. Ara s’ha posat a disposició dels centres d'ensenyament secundari de la ciutat perquè treballin una unitat didàctica, de la que es farà un ple juvenil, en la que treballin el concepte de violència masclista.

El curtmetratge conta la història d'una parella d'adolescents, Diana, de 16 anys, coneix en Teo, de 18 anys, i se n'enamora perdudament. Diana és una jove que porta una vida pròpia per a la seua edat, és responsable i està centrada en els estudis, les amistats i el ball. Viu amb la seua germana Mònica en el nucli d'una família amb un marcat caràcter patriarcal. Apareix a la seua vida en Teo, el seu amor romàntic, i comencen a produir-se canvis en els hàbits i conductes de Diana, com l'allunyament de les amistats, de les obligacions i, fins i tot, de les seues aficions. Quan na Diana intenta reconduir la situació, retornar a la seua vida, en Teo no hi està disposat.
La unitat didàctica preveu el visionament del curtmetratge i els joves faran un debat a l'aula, guiat i estructurat segons la unitat didàctica, en el que identifiquen els comportaments i actituds que duen la violència masclista com les reaccions de la protagonista davant les primeres demandes de Teo i com se sent la protagonista, na Diana.

També es plantegen altres vessants, com què poden fer les institucions o les famílies davant aquesta situació. A través del curtmetratge, els joves veuen les accions de manera més propera perquè els protagonistes són persones joves i poden reconèixer-se en determinades situacions.
Durant aquesta part d'anàlisis, es divideix la classe en grups per tal que cadascun elabori una proposta de treball sobre accions i mesures que l'Ajuntament pot dur a terme per fer front a la violència masclista. Aquesta proposta de treball pot incloure programes, serveis, campanyes igualitàries, protocols d'assetjament a instituts o servei d'ajuda.
Tota aquesta informació es treballarà a la Mesa d'Igualtat per tal de dur a terme les propostes dels joves.

A manera de conclusió s'analitzarà amb el grup el triangle de la violència masclista per a reflexionar sobre els diferents tipus de violència que existeixen, des de formes més visibles i explícites, a les formes més invisibles i subtils. El triangle de la violència masclista és una representació gràfica amb diferents nivells escalonats, en la part inferior es troben fenòmens abstractes i socials més subtils que propicien dinàmiques de desigualtat i la imposició d'uns sobre els altres, i a la part superior es troba l'expressió definitiva i concreta d'aquest poder sobre l'altre com l'agressió física i psicològica.

Wpp