Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Placa Ramón MedinaEl pintor, professor, periodista i polític eivissenc es va haver d'exiliar amb tota la família a l’any 1936 i no va tornar mai a Eivissa.

L’Ajuntament d’Eivissa ha instal·lat avui una placa commemorativa a la façana de la casa on va néixer Ramón Medina, ubicada al passeig de s’Alamera. La placa recorda els 85 anys des de la seua sortida de l’illa a l’exili i 80 de la seua arribada a l’Havanna on va viure i exercir fins a la seua mort l’any 1960. La placa ha estat realitzada pel ceramista Toniet.

Ramón Medina Tur va ser un pintor, professor, periodista i polític que en l’any 1936 es va haver d'exiliar amb tota la família i no va tornar mai més a Eivissa. Era fill del republicà Francesc Medina Puig. A la seua infantesa, visqué uns anys a casa d’uns parents a Orleans i va cursar el batxillerat en aquesta ciutat francesa. De tornada a Eivissa, va casar-se amb Dolors Torri Llobet.
Doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Madrid, va exercir de professor de francès a l’Institut quan estava ubicat a Dalt Vila.

Medina Tur, integrant del primer comitè republicà d’Eivissa (agost de 1930), va desenvolupar una intensa activitat política durant la Segona República.
En esclatar la Guerra Civil, va enrolar-se a l’expedició de les tropes valencianes del capità Manuel Uribarry, que conqueriren Formentera i Eivissa (7 i 8 d’agost de 1936) amb la col·laboració de les forces catalanes encapçalades pel capità Albert Bayo. Poc abans que l’illa caigués en mans de les tropes franquistes, va fugir d’Eivissa en vaixell i va acabar els seus dies a Cuba.

La placa ha quedat instal·lat al passeig de s’Alamera nombre 14, i inclou el següent text: ‘En aquesta casa va viure el pintor, professor, periodista i polític Ramón Medina Tur, fill de Francesc Medina Puig -polític republicà que fou batle de la ciutat de 1923 a 1925- i de Francesca Tur Serra.
Durant la II República fou delegat del Govern a Menorca (1931-1933). Nascut el 12 de març de 1899 a Eivissa ciutat va morir a l’Havana l’1 d’agost de 1960.

La família Medina partí a l’exili l’any 1936 i després de passar per Barcelona, França i la República Dominicana s’establí a Cuba, on arribà el 30 d’abril de 1941.
L’Ajuntament d’Eivissa en el 85è aniversari de la seua sortida de l’illa cap a l’exili i en el 80è aniversari de la seua arribada a l’Havana’.

Wpp