Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Neteja PosidòniaL’activitat forma part d’un projecte més ample, anomenat Posidònia Power Kids en el que l’alumnat participant crea els seus propipí instruments a partir dels residus recollits, en un taller artístic, creatiu i mediambiental. Primera immersió per a documentar la floració de la Posidònia amb fotògrafs submarins que troben les primeres flors d'enguany.

Aquest cap de setmana, cent alumnes de tercer de primària del municipi d’Eivissa han estat els protagonistes d’una jornada de neteja que s’emmarca dins del programa Viu la Posidònia, organitzat per l’Ajuntament d’Eivissa.

L’alumnat participant, de les escoles de Sa Graduada i la Consolació han participat en una activitat que pretènia fer una diagnòstic real de la contaminació per residus en els entorns més propers.

La zona triada ha estat Es Soto, on els infants han pogut comprovar de primera mà la gran quantitat de residus abandonats que hi havia, especialment llaunes i ampolles de vidre, els quals triguen centenars o milers d’anys a degradar-se, afectant el medi natural.

Agnès Vidal, coordinadora de la jornada, ha valorat molt positivament la resposta dels participants: “els nens I nenes estaven realment motivats i orgullosos de la tasca que estaven fent, conscients de la repercusió mediambiental que té l’abandonament de deixalles”.

L’activitat forma part d’un projecte més ample, que porta per nom Posidònia Power Kids, ideat pel Servei d’Educació Ambiental del grup ecologista GEN-GOB i el músic Albert Oliva.

Després d’aquesta primera part està previst que l’alumnat participant pugui crear els seus propipí instruments a partir dels residus recollits, en un taller artístic, creatiu i mediambiental. Una vegada fets, podran assajar cançons originals que Albert Oliva ha creat espressament per al projecte.

Amb els instruments creats i les cançons, a finals del mes de novembre, participaran en un espectacle musical en què els paratges naturals tindran una nova defensora, una nova súperheroïna que, gràcies a la col·laboració d’aquest centenar d’infants, impedirà que és produeixin atacs contra el medi ambient. Aquestes cançons esdevindran necessàriament la banda sonora en defensa de la posidònia i la mar.

Primera inmersió fotogràfica

Flor de PosidòniaEn el marc del programa ‘Viu la Posidònia’, també s'ha realitzat la primera immersió fotogràfica submarina per a captar la floració de la Posidònia, en un projecte amb Scuba Eivissa, que està documentant l'evolució de la praderia en els últims anys.
Segons ha explicat la biòloga Marisol Torres, “en la immersió hem vist barracudas, variades, polps I i també flors de Posidònia. És veritat que l'any passat hi havia més flors que enguany. Ara estan començant a créixer. Es tracta d'un fenomen que pot tenir relació amb l'augment de la temperatura de la mar i el canvi climàtic, però la floració massiva també es pot relacionar amb altres factors, com una situació d'estrès de la planta. Per això és important veure l'evolució en anys successius i documentar-ho, com s'està fent en el marc del programa ‘Viu la Posidònia”, des de fa tres anys.

Segons ha explicat el biòleg Xavier Mas, un dels participants, “al final de la immersió hem vist les flors de Posidònia. He vist 8 o 9 flors, la majoria bastant amagades i en una zona diferent a la de l'any passat, quan vam trobar major numero i a menor profunditat. L'any passat estaven a tres o quatre metres i enguany a 12 metres, la qual cosa constitueix una dada a tenir en compte. També hem trobat salpas, grisos i he tingut la sort de trobar una orella de mar passejant-se en la Posidònia”.

Joan Pereyra, un dels fotògrafs participants, ha afegit que “les flors tenien la tija encara molt petita, però les hem pogut fotografiar. L'any passat per aquesta època, hi havia moltíssima flor, es veia que era més madura i la tija més llarga. Ara costa. Cal apartar les fulles per a poder veure-les, però és un veritable espectacle’. Una experiència 10”.

El biòleg Diego Ponce ha afegit que “m'ha agradat el que no he trobat, no hem vist cap resta d'escombraries, no sé si pel temporal, però la mar estava de cinema. És una experiència de 10 perquè és un enfocament del busseig que no se sol donar i és una via molt interessant i molt poc explotada, que s'hauria de promocionar, perquè les praderies de Posidònia són els nostres corals del Mediterrani. Ha estat una immersió cent per cent en Posidònia i ho he gaudit’.

La regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, ha recordat que “el programa ‘Viu la Posidònia’ continua fins al 5 de desembre, data en la qual se celebra l'aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat, i inclou diferents activitats com a visites en caiac i paddle surf, observació de la Posidònia I els estels, degustació en restaurants, exhibició de les joies d'Elisa Pomar i Majoral, així com noves activitats que es poden consultar en la web de turisme d'Eivissa”.

Per part seva, el regidor de Medi Ambient, Jordi Salewsky, ha afegit que “el cim mundial sobre el Canvi Climàtic, la COP26, que s'està celebrant a Glasgow, ens transmet el missatge clar de tots hem d'implicar-nos en la protecció del medi ambient. En aquest context, el programa ‘Viu la Posidònia’ està realitzant una important labor de divulgació i conscienciació mediambiental, que arriba a tota mena de públics, i que a més ens està aportant dades valuoses sobre la situació de la mar, de la praderia de Posidònia i de la biodiversitat. Animem a participar i a gaudir d'un programa d'activitats que està compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Més informació https://turisme.eivissa.es/
Registre en les activitats: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Wpp