Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Territori 2022 Rueda de Prensa 11Territori celebra la seva 3a. edició amb una programació internacional de performance art marcada per la participació i el joc amb el públic. Miss Beig, Xie Rong, Peter Rosvik o Priscil·la Rezende faran una exploració a través de les seves creacions de temes com les identitats diverses, la força del femení o la negritud i la ferida colonial.

El festival ve acompanyat d'una potent secció formativa amb Shahar Dor, una jornada professional guiada per la historiadora Marta Mantecón i el tancament amb la música de Neønymus.

Territori, Festival Internacional d'Art de Performance d'Eivissa, ha presentat la seva programació de 2022 al Claustre de l’Ajuntament d’Eivissa. HI han asistit el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur; Juan Miguel Costa, director insular de Turisme del Consell d’Eivissa; Montserrat García, regidora d'Igualtat d'Eivissa; Cristina Ribas, regidora de Cultura de Sant Josep; Guadalupe Nauda, regidora de Promoció Social i Igualtat de Sant Josep; María Ramón, regidora de cultura de Sant Antoni; Santiago Marí, regidor de cultura de Sant Joan; Antonio Ramón Marí, regidor de festes de Santa Eulària i Isa Sanz, directora de Territori.

Territori Eivissa celebrarà la seva 3a edició amb 13 performances d'artistes nacionals i internacionals i 5 performances d'artistes balears, seleccionats a través de la convocatòria Hope not hope. Territori comptarà amb 27 participants que aprofundiran des de la pràctica, la reflexió i l'aprenentatge en el performance art.

Aquesta edició transcorrerà del 17 al 25 de setembre a Eivissa sota el lema El cos importa. Després de dos anys de separació i aïllament, aquesta és la primera edició que se celebra en un context de total normalitat, en un festival on el cos és protagonista. “Des de Territori reivindiquem que el cos importa, que és en el cos on succeeix la vida i en el nostre cas on succeeix l'art”, ha explicat Isa Sanz, directora i curadora de Territori.

Pep Tur, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa,  ha destacat que es tracta de “una mostra cada vegada més arrelada a l'illa” i ha recordat que “el món de la performance és interessantíssim per a tots els ciutadans”.

“Les performances es desenvolupen a l'aire lliure i espais naturals, una molt bona manera que la cultura en majúscules pugui arribar a tots i totes”, ha afegit el regidor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament d'Eivissa.

Per part seva, Juan Miguel Costa, director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, ha reconegut que “és un plaer parlar de projectes que neixen des del cor i que a poc a poc es van consolidant. Estar en la 3a. edició ja és motiu d'orgull”.

Programació: una mostra internacional diversa i crítica
Entre els artistes nacionals i internacionals, el festival rebrà a Eivissa a creadors com Miss Beig, Peter Rosvik (Suècia), Priscil·la Rezende (Brazil), Xie Rong (Xinesa - UK), Marc Montijano, Sarah Misselbrook (el Regne Unit), Shahar Dor (Israel), en companyia de Monma Mingot, Almudena Rubio, David Novell i Álvaro Hurtado, Silberius de Ura i Pancho López (Mèxic).

Territori també celebra el talent balear amb una programació específica sota el lema Hope not hope. Les artistes presents en aquesta edició seran Annalisa Rinaldi, Ivana Ray Singh, Violeta Galera, Marina E. G. i María Uribe, totes seleccionades a través d'una convocatòria per a artistes de les illes que ha rebut 30 propostes en 2022.

Exposició i documental en Territori
L'experiència en performance art es veurà completada amb la presentació especial del documental 100 Ways to Cross the Border, pel·lícula dirigida per la directora Amber Bemak i L'Escalfa Nostra, un documental sobre els 40 anys de carrera de l'artista del performance Guillermo Gómez-Peña al costat de la seva companyia internacional L'Escalfa Nostra.

L'artista mexicà Pancho López és el curador d'A vista d'ocell. Una mirada al vídeo performance d'Amèrica Central, exposició que presenta altres realitats de l'escenari centreamericà, amb un grup de vídeos que ofereix un panorama divers i traços d'ineludibles estigmes i estereotips que es desdibuixen.

Eix formatiu i professional

Expandint el performance art Territori proposa tallers per a artistes a la sala Petita de Can Ventosa (Eivissa) a càrrec de l'artista Shahar Dor, amb el títol Arrels i màscares. En aquest mateix eix, també es durà a terme Es pot fer art amb el cos? Performance i més coses..., una xerrada que impartirà Semíramis González per a acostar la performance al públic general i als col·legis de l'illa.

La boliviana María Galindo donarà una xerrada sota el títol Bastardismo i despatriarcalización: dos eixos de fugida per a la construcció de nous horitzons de creació, subversió i transformació.
Enguany i com a novetat, Territori planteja un programa de mentories per a artistes de Balears i Catalunya. Un total de 9 projectes seran posats en comú amb l'artista Saúl García-López ‘La Saula’ en una jornada especial de trobada i acompanyament que compta amb el suport del Institut Ramon Llull.


Una jornada professional d'anàlisi sobre la situació del sector artístic en temps de precarietat serà l'epicentre per a la trobada del sector, que reunirà una vegada més a una destacada selecció d'artistes, agents culturals, curadors i periodistes. La historiadora de l'art i curadora Marta Mantecón serà qui dirigeixi aquesta jornada, que compta amb una taula rodona amb persones artistes, periodistes, gestores i polítiques procedents de les illes.

Música i experimentació per a clausurar Territori
Territori tancarà aquesta edició amb un concert de neønymus, projecte musical de Silberius de Ura, en el qual a través de la seva personalíssima veu, una atrevida combinació de tecnologia electrònica i instruments prehistòrics o insòlits, crea en directe una singular polifonia unipersonal evocadora d'emocions antigues, gairebé oblidades. En neønymus conflueixen diversos dels leitmotiv de Silberius: la seva passió per la prehistòria, la música antiga i la tecnologia.

Territori és un festival patrocinat per l'Ajuntament d'Eivissa des de les regidories de Cultura, Turisme i Igualtat (a través del Institut Balear de la Dona, el Ministeri d'Igualtat i Pacte d'Estat contra la violència de gènere); Consell Insular, des de les àrees de Cultura i Turisme (Eivissa Travel); Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia (Cultura i Igualtat); i les àrees de cultura dels ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja.
Territori compta amb el suport de nombroses empreses i fundacions locals i internacionals. 

Wpp