Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

symbiosisEls hongaresos, que obriran l’última jornada, han estat els guanyadors del concurs de bandes del festival internacional Getxo Jazz. La sisena i última jornada de l’Eivissa Jazz festival d’enguany serà la dedicada a les bandes europees. Els encarregats d’inaugurar la nit, a les 21:30 hores, seran els hongaresos Symbiosis 5, els flamants guanyadors del concurs de grups del festival internacional Getxo Jazz.

El conjunt format per Benedek Virág, guitarra; Levente Kapolcsi-Szabó, piano; Máté Drippey, saxo; Gyányi Tamás, contrabaix i Roland Gábor Majsai, bateria, es va reunir i formar durant els seus estudis al Liszt Ferenc Zenemuvészeti Egyetem i al Bartók Béla Konzervatórium fa gairebé dos anys. Tot i ser una formació relativament jove, tots ells acumulen una gran experiència.

 Els cinc joves músics comparteixen un entusiasme similar pel jazz contemporani i modal, però no defugen fer servir altres elements i idees diverses al llarg del seu treball creatiu. El grup toca composicions originals i tots són membres actius de l'escena de jazz hongaresa i oferiran un directe molt potent i dinàmic.

El concert de la banda guanyadora del Getxo Jazz és possible gràcies a la col·laboració que mantenen, des de fa dècades, el festival basc i l’eivissenc i que ofereix al grup guanyador, com a part del premi, gravar un disc i actuar a l’Eivissa Jazz. Això permet complementar l’aposta ferma del festival pel jazz nacional a altres artistes d’arreu d’Europa i bandes emergents.

yazz seb petersLa gran sacerdotessa del jazz àrab psicodèlic

L’encarregada d’oferir el concert de clausura de l’Eivissa Jazz 2022, el pròxim dissabte dia 3 de setembre a les 22:30 hores, serà la trompetista britànica-bahrení Yazz Ahmed. El seu segon disc, ‘La Saboteuse’ va tenir un impacte global tant en l’àmbit de la crítica (va ser reconegut com a Àlbum de Jazz de l'Any per The Wire) com comercialment. La impactant obra d'art de la portada del disc, de l'artista Sophie Bass, està dedicada als milers de vides perdudes travessant el Mediterrani en els últims temps.

Yazz Ahmed. Fotografia de Seb Peters

Aquest èxit va generar una altíssima expectació pel seu tercer disc. Finalment, l’any 2020 va arribar 'Polyhymnia', una gran obra concebuda com un missatge al món sobre la història i el creixent empoderament de les dones. El títol de l’àlbum fa referencia a la musa grega dels himnes, la poesia i la dansa. Per Ahmed va esdevenir la musa de les arts i una inspiració per un àlbum que inclou potentíssims tributs a dones destacades de la història com Rosa Parks, Malala Yousafzai, Ruby Bridges, Haifa Al-Mansour i Barbara Thompson, entre d’altres. Una obra magna concebuda com una suite de sis moviments, cadascun d’ells dedicat a una d’aquestes dones que ha transformat la història.

Damunt de l'escenari del baluard de Santa Llúcia l'acompanyaran Ralph Wyld (vibràfon), David Manington (baix) i Martin France (bateria). El seu directe és un recorregut que explora la història d'aquestes dones i les seves lluites i triomfs, evocant els conceptes humans universals de perdó, opressió, esperança i poder de superació.

yazz john jarret

 

 

 

 

 

Yazz Ahmed. Fotografia de John Jarret

Entrades

Per a aquesta cinquena jornada del festival, la segona a Dalt Vila tornarà a ser necessari comprar una entrada, amb un preu de 12 euros, que dona accés als dos concerts de la nit. Les entrades es poden adquirir de manera anticipada al Centre Cultural Can Ventosa i a través dels portals habilitats www.eivissajazz.com i www.eivissa.es A més, les taquilles obriran cada dia una hora abans de l’inici dels concerts, al baluard de Santa Llúcia.

Transports i descomptes

Per les jornades de concerts a Dalt Vila, els assistents poden fer servir el bus (Línia 45) de manera gratuïta presentant l’entrada al festival els dies 1, 2 i 3 de setembre. Per la seva banda, la gent que vengui al festival des de Formentera, podrà gaudir d’un 35% de descompte amb la naviliera Mediterránea Pitiüsa en el trajecte Formentera-Eivissa-Formentera presentant la seva entrada durant els dies 1, 2 i 3 de setembre.

Wpp