Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

comissiosequeraL’Ajuntament d’Eivissa ha constituït aquest matí la Comissió municipal de sequera després que el passat 8 de setembre, segons les dades publicades per la Direcció General de Recursos Hídrics, l'illa d'Eivissa va entrar en estat de prealerta per sequera i el fet que les reserves hídriques hagin baixat fins a valors que corresponen a un estat de prealerta segons l'índex d'estat de la massa d'aigua.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que ‘s’ha de tenir en compta que hem entrat en prealerta per un punt percentual respecte el límit ja que Eivissa es troba al 49% de reserves quan a un 50% la situació es considera de normalitat. Tot i així, des de l’Ajuntament d’Eivissa hem convocat la Comissió de Sequera tal per iniciar mesures d’estalvi tal i com ens marca el Pla de gestió Sostenible de l’Aigua, l´únic Pla aprovat a l’illa d’Eivissa’.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Salewski, ha afirmat que ‘ l'Ajuntament activa mesures per estalviar aigua, però demanarà als grans consumidors d’aigua que facin tot el necessari per reduir consums. El problema de l'aigua és insular, i en el context que vivim de crisi climàtica, cada vegada més necessitam implementar mesures per no esgotar els nostres aqüífers. És important que els ciutadans coneguin aquest problema, no està en perill el subministre d’aigua potable, però hem de ser responsables en l’ús d’aquest bé escàs’.

Tal com s'estableix al Pla de Gestió Sostenible de l'Aigua -PGSA- i Pla d'Especial d'actuacions d'alerta i eventual sequera de les Illes Balears -PESIB-, cal activar una sèrie de mesures de caràcter institucional de comunicació i operatives.

Entre les mesures institucionals, s'estableix la Constitució de la Comissió Municipal de Sequera que fa un seguiment dels indicadors proposats.

La Comissió Municipal de Sequera està formada pels responsables i tècnics vinculats a la gestió de l'aigua, la seguretat i la protecció civil. La Comissió de sequera, presidida per l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, està composta per regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Jordi Salewski; el tècnic de Medi Ambient, David Jiménez; el cap de la Policia Local, Fermin Cárcel; la responsable de Comunicació, Tita Tur; el responsable dels Bombers d’Eivissa, Miquel Sevilla; el responsable de Protecció Civil, Manuel López; els responsables de l'empresa municipal d'aigua, David Bernaus; un representant del grup Municipal Popular, Ignacio Rodrigo i un representant del grup Municipal Ciudadanos, José Luis Rodriguez.

Les funcions de la Comissió municipal de sequera son analitzar i acordar les mesures que s'han d'aplicar a cada escenari, avaluar els resultats de cadascuna de les mesures adoptades i avaluar la valoració dels recursos hídrics.

En l'apartat 13.2.3 del Pla de gestió Sostenible de l’Aigua figuren les mesures que es poden prendre en cas de prealerta de sequera. Després de la reunió mantinguda, s’han acordat les següents mesures: 


  • Incrementar controls setmanals de qualitat d'aigua d'extracció d'aqüífers així com els nivells que presenten.
- Augmentar les labors del servei orientades a la detecció de fuites d’aigua.
  • Disminució dels temps de funcionament de fonts ornamentals en un 50%.

  • Disminució del període de funcionament de dutxes en platges.
- Disminució del reg dels jardins públics en la mesura que sigui possible.

 

A la comissió també s’han aprovat, a més de les mesures operatives, les mesures de difusió i conscienciació a la ciutadania entre les que figuren la comunicació de la situació de l’estat de prealerta de sequera a les escoles ubicades a les unitats de demanda afectades i contribuir a la distribució de material educatiu amb finalitats de conscienciació i promoure el compliment de les restriccions pròpies de l’escenari d’alerta de sequera.

D’altra banda, comunicar la situació de l’estat de prealerta de sequera als grans consumidors, com establiments turístics i les instal·lacions portuàries ubicats a les unitats de demanda afectades, contribuir a la distribució de material de divulgació amb finalitats de conscienciació i promoure el compliment de les restriccions pròpies de l’escenari d’alerta de sequera.
En la comissió també s’ha proposat que els indicadors sobre els quals s’avalua aquest període estiguin basats en aquestes cinc mesures.

Wpp