Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Merche ChapíL'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha afirmat que 'Merche Chapí ha estat sempre una dona compromesa amb la cultura i la igualtat i des de fa dècades és un referent per a qualsevol jove que vulgui endinsar-se en el món del teatre. És una dona valenta i compromesa amb la societat i la cultura d'aquesta ciutat. D'altra banda, enguany hem volgut reconèixer la important tasca de cohesió, suport a les famílies i persones amb malalties cròniques i degeneratives o persones en risc social i altres necessitats especials que realitza la Plataforma Sociosanitària des de fa molts d'anys a Eivissa i Formentera'.

Merche Chapí, nascuda l'any 1939 a la ciutat de València, va arribar a Eivissa a finals dels anys 60. Eivissenca d'adopció, és una de les figures clau del món teatral a l'illa d'Eivissa, sense la seua activitat teatral avui l'escena eivissenca seria diferent de com la coneixem actualment.

Enguany es compleixen 55 anys que va començar a dirigir teatre i cinquanta que va crear l'escola de teatre a l'escola Blat d'Eivissa. Poc després, al final de 1975, va fundar i presentar el Grup Amateur de Teatre GAT, el seu principal llegat, com a companyia estable, dins el qual ha dirigit, fins al dia d'avui, més de setanta muntatges teatrals, alguns d'una rellevància inqüestionable. La irrupció del GAT va suposar un avanç significatiu en l'escena eivissenca. Fins a l'aparició d'aquest grup teatral, l'únic grup estable amb què comptava Eivissa, era el Grup Experimental de Teatre Arts i Oficis, dirigit per Pedro Cañestro.
L'orientació teatral del GAT va comptar sempre amb un fort component social en els seus muntatges, perspectiva fornida per Merche Chapí i el seu company Miquel Ramón, ambdós involucrats en l'oposició al franquisme primer i en la recuperació de la democràcia i les opcions progressistes, en tot moment.

Enguany a més, fa quaranta anys que va crear l'Escola de Teatre GAT, que portava el mateix nom del grup de teatre.

Entre l'any 1982 i 2017, és a dir durant trenta-cinc anys, aquesta escola de teatre, on s'han format generacions d'actrius i actors que han nodrit l'escena eivissenca, ha estat dirigida per Merche Chapí.
L'any 2018 va ser guardonada amb el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears com a reconeixement a la seua trajectòria de més de mig segle com a directora teatral,

Per la seva trajectòria com a directora de teatre, per les seues valuoses contribucions a la renovació de l'escena eivissenca, per la tasca duta a terme com a professora de teatre a la ciutat d'Eivissa, Merche Chapí és mereixedora de la Medalla d'Or de la ciutat.

L'Ajuntament d'Eivissa també concedirà la Medalla d'Or de la ciutat a la Plataforma Sociosanitària

La Plataforma Sociosanitària Pitiüsa, creada el 19 de juny de 2002, és una entitat amb una llarga trajectòria a la nostra ciutat de servei a les persones i famílies agrupant a les associacions d'àmbit social i sanitari que desenvolupen la seva tasca a la ciutat d'Eivissa, a la resta de l'illa d'Eivissa i també a l'illa de Formentera. La Plataforma Sociosanitària aconsegueix acabar amb l'aïllament que tenia el sector associatiu de caràcter sociosanitari i inicia un llarg recorregut de compartir coneixements, recursos i serveis que ha portat a una millora importantíssima del teixit associatiu i en atenció a les persones i famílies a qui presten els seus serveis les associacions que en formen part,
Ha estat una entitat cabdal per a la cohesió social del teixit comunitari de la societat eivissenca, millorant la comunicació, accessibilitat, l'atenció als grups de població a qui presta serveis i aglutina a les seves instal·lacions, així com el treball de consciència social i la solidaritat de tota la societat pitiüsa.

Des dels seus inicis ha mantingut un vincle molt estret amb la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament d'Eivissa, col·laborant plegats en diferents projectes i entre les quals disposen de convenis de col·laboració per reforçar i avançar en la tasca que porta a terme.

La Plataforma realitza una labor imprescindible per a persones amb malalties cròniques i degeneratives, en situació de risc social i amb altres necessitats especials de les Pitiüses, gestionant i coordinat un equip de professionals i uns espais comuns que posa a disposició de les diferents associacions per desenvolupar la seva activitat. També ofereix serveis de fisioteràpia, logopèdia i psicologia, així com l'assessorament i acompanyament de les famílies.

Les dades referents a la seva activitat durant 2021 així ho mostrem i duen a terme 1.263 sessions de fisioteràpia, 802 sessions de logopèdia i 743 de psicologia.
Per tots aquests motius i considerant que la seva activitat redunda en un benefici per a les persones amb necessitats especials de les illes d'Eivissa i Formenterera, la trajectòria de la Plataforma Sociosanitària de les Pitiüses és mereixedora de la Medalla d'Or de la ciutat d'Eivissa.

Wpp