abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

vasconcelos1El Museu d’Art Contemporani d’Eivissa acollirà des de l’1 de juliol l’exposició ‘Valkyrie Crown’, de Joana Vasconcelos, una proposta plena de colorit i component simbòlic que ocuparà la Sala d’Armes del MACE fins al 31 d’octubre.

L’obra arriba a Eivissa després d’haver estat exposada en llocs tan icònics com el museu Guggenheim de Bilbao (Espanya), el Château de Versailles, al Jardin des Tulleries per a Dior, Le Bon Marché o Musée d’Art Moderne et Contemporain de Strasbourg (França), la Manchester Art Gallery i el Yorkshire Sculpture Park (Regne Unit), al Palazzo Bocconi de Milà (Itàlia), a l’AroS Aarhus Kunstmuseum (Dinamarca), al Kunsthal Rotterdam (Holanda), l'Edifici Copen i Cidade Matarazzo, tots dos a Sao Paulo (Brasil), al MAAM MassArt Art Museum de Boston (USA), a MGM MACAU i Fosun Foundation Xangai (la Xina) i al Tel Aviv Museum of Art (Israel).

Les Valkyries de Joana Vasconcelos són escultures de gran format inspirades en les deïtats de la mitologia nòrdica, que sobrevolaven els camps de batalla i retornaven a la vida els braus guerrers morts en la guerra per a trobar-se amb els déus al Valhalla. Fetes amb materials tèxtils, expressen la creativitat de l'artista, a través d'una gran varietat de teles, teixits de brodat, ganxet i passamaneria. El resultat final és una combinació de volums, textures i colors, usant treballs manuals i posant al dia la connexió entre les diferents artesanies del segle XXI. Formades per un cos central, cap i cua i diversos braços, moltes Valkyries també combinen l'artesania amb components tecnològics, a través de la incorporació de llums que -simulant vibració i respiració- les doten de moviment i vida.

Nascuda en 1971, Joana Vasconcelos és una artista visual portuguesa amb trenta anys de carrera, reconeguda per les seves escultures monumentals i instal·lacions immersives. Descontextualitzant objectes i actualitzant el concepte d'artesanies cap al segle XXI, estableix un prolífic diàleg entre esfera privada i esfera pública, patrimoni popular i alta cultura. Amb ironia i sentit de l'humor, qüestiona l'estatus de la dona, societat de consum i identitat col·lectiva.

La seva fama internacional va arribar en 2005 amb la primera Biennale de Venècia comissariada per dones, amb l'obra The Bride, seguida de Trafaria Praia, el primer pavelló flotant de la Biennale representant a Portugal en 2013. Va ser l'artista més jove i la primera dona que va exposar en el Palau de Versailles aconseguint el rècord de visitants amb un milió sis-cents mil i aconseguint ser l'exposició més visitada a França en els últims cinquanta anys. 

Ha rebut més de 30 premis, en 2009 va rebre el rang de Comandant de l'Ordre de l'Infant Sr. Henrique de les mans del President de la república de Portugal i en 2022 va rebre l'Ordre de les Arts i les Lletres del Ministre de Cultura de França. Des de 2006 Joana Vasconcelos dirigeix un estudi a Lisboa amb més de 50 empleats i en 2012 va crear la Fundació Joana Vasconcelos per a atorgar beques a estudiants, donar suport a causes socials i promocionar l'art per a tots.

Entre els seus últims projectes destaquen la gran obra Wedding cake en Waddesdon Manor (Anglaterra), l'exposició individual en Tang Gallery de Pequín (la Xina) prevista per al 15 de juliol de 2023 i una exposició individual en els Uffizi de Florència (Itàlia) prevista per al 9 d'octubre de 2023.

vasconcelos2

 

 

 

 

 

Wpp