Juny 20, 2024

ajuntamentdaltvila

Arxiu Històric d'Eivissa (AEH)L’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEiF) es troba a l’edifici de Can Botino, seu de l’Ajuntament de la ciutat d’Eivissa a Dalt Vila. Va ser creat a petició del propi Ajuntament sota el patronat de la Diputació Provincial de Balears l’any 1937.

El seu fons principal és format per tots els documents de l’antiga Universitat d’Eivissa i l’antiga Cúria (documents judicials).

El seu primer director va ser Isidor Macabich Llobet, ell va realitzar una primera proposta de classificació l’any 1939. Pocs anys després de la seva mort, escaiguda l’any 1973, els mallorquins Pere Montaner i Jaume Lladó treballaren uns mesos en l’organització del fons. El lamentable estat en què va estar la documentació durant molts anys motivà algunes protestes i que en una sessió plenària de l’Ajuntament es tractàs el tema si s’acordàs per unanimitat sol·licitar permís per a la contractació de personal. Poc després se’n va encarregar a Joan Marí Cardona i a Joana Maria Ferrer Ferrer una nova classificació.

L’any 1979 Carme Balansat i Carme Guasch iniciaren la catalogació del fons de l’antiga Cúria. A partir de 1981 Ernest Prats Garcia va dur a terme l’ordenació de la documentació cronològicament situada entre el final del segle XVIII endavant. Durant uns mesos va ser substituït per Conxa Calafat que realitzà l’inventari de bona part dels documents fins a l’any 1789.

Quasi tota la feina de classificació d’aquests anys es va perdre a causa dels constants canvis d’ubicació de les dependències de l’arxiu i de la manca de personal fix. L’any 1987 va accedir al càrrec de directora Fanny Tur Riera i entre 1999 i 2005 ho ha estat Anna Colomar durant l’excedència de la titular de la plaça. El 2009 reprén la direcció Anna Colomar. El 13 de juny de 2011 l'Arxiu torna a ser dirigit per Fanny Tur Riera.

El 1994 es va establir la classificació de l’arxiu en 25 seccions -segons les normes bàsiques publicades pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya- dividides a la vegada en sèries documentals. Per altra banda, s’ha iniciat la catalogació d’algunes sèries (Jutjat de Primera Instància 1800-1850 ) i la transcripció i publicació de documents copiats al 'Llibre de la cadena'.

L’arxiu compta, a més, amb seccions especials procedents de donacions i dipòsits, biblioteca auxiliar i arxiu d’imatge. Aquest darrer custodia tant material fotogràfic original com editat en forma de postals i la col·lecció de caricatures Josep Costa “Picarol” .

Periòdicament l’arxiu organitza exposicions del seu fons combinat o no amb material de la Biblioteca i de l’Hemeroteca i anualment publica un llibre que divulga part d’aquest fons.

Des de principis de l'any 2008 l'Arxiu Històric i l'Hemeroteca ocupen les noves dependències de Can Botino, que varen ser inaugurades oficialment el mes d'abril d'aquell any. Des d'aleshores es compta amb la Guia de l'Arxiu Històric, que conté el quadre de classificació del seu fons.

L'any 2011 va culminar el procés de digitalització de la premsa antiga de l'HME i des d'aleshores es troba disponible a aquesta mateixa web: Fons digitalitzat de l'Arxiu Històric d'Eivissa

Per a contactar amb l'arxiu, podeu escriure a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Adreça: Can Botino · c. de Pere Tur, 1 · Dalt Vila
Horari: de dilluns a divendres de 9.00h a 14.00h