Març 19, 2024

ajuntamentdaltvila

ITB BerlínÀvila 07 de març de 2018.- El Grup de Ciutats Patrimoni participa a la fira ITB Berlín, un esdeveniment clau per al sector turístic mundial que té lloc entre els dies 7 i 11 de març a la capital alemanya. Les Ciutats Patrimoni disposen en aquest esdeveniment d'un espai propi dins de l'estand de Turespaña i la coordinació va a càrrec de l'OET de Berlín, des del qual la tècnic del Grup presentarà l'oferta turística, patrimonial i cultural de les 15 ciutats.

A la jornada inaugural ha visitat l'estand del Grup el ministre d'Indústria, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, que amb la seva presència ha donat suport al producte cultural d'excel·lència que representen les 15 ciutats espanyoles inscrites en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.


ITB Berlín, fira líder de la indústria turística, és un punt de trobada internacional per a professionals i una plataforma de negocis per a l'oferta turística global: països, ciutats i regions, operadors turístics, portals de reserves en línia i hotels, i molts altres proveïdors de serveis de més de 180 països presenten els seus productes i serveis. Compte amb al voltant de 10.000 empreses expositores que presenten els últims productes i tendències del sector turístic global i amb al voltant de 160.000 visitants.

El mercat alemany
Alemanya és un dels països europeus amb major propensió al turisme, sent el viatge de vacances una de les prioritats de consum. Espanya és la primera destinació dels alemanys a l'estranger, amb una quota de mercat del 14,8%, seguit d'Itàlia (8,2%), Turquia (5,6%) i Àustria (4,6%). Des de l'any 2011 el flux de turistes alemanys ve creixent de manera moderada a excepció del lleu descens experimentat el 2015 (-1,5%). L'any 2016 ens van visitar 11,2 milions de turistes alemanys, el que representa el 14,9% del total de turistes rebuts, situant a Alemanya en el tercer lloc pràcticament al mateix temps que França (14,9%). Es van registrar creixements tant en el flux de turistes (+6,9%), com en la despesa (+5,7%) i en les pernoctacions hoteleres (+7,3%). Les despeses mitjans per persona i dia van ascendir a 990 i 119 euros respectivament, mentre que l'estada mitjana es va situar en 8,3 nits (INE).
En els primers onze mesos de 2017 el mercat alemany mostra creixements, tant en el flux de turistes (+6,1%), com en la despesa (+10,4%) i en les pernoctacions hoteleres (+1,9%) (INE).

Pla Operatiu de Turisme del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya
El Pla Operatiu del Grup per 2018 continuarà amb la línia de promoció, representació i comercialització de les 15 Ciutats sota el segell de qualitat excepcional que atorga formar part de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. En aquesta ocasió, el Pla estarà marcat també per les celebracions del 25 Aniversari de la creació del Grup i inclourà diverses celebracions i accions commemoratives especials. 2018 és a més l'Any Europeu del Patrimoni Cultural.

La promoció del Grup en el seu vessant internacional es realitza en el marc del conveni amb la Secretaria d'Estat de Turisme a través de Turespaña, sota el qual s'han desenvolupat des de començaments de l'any campanyes en les fires de turisme Vakantiebeurs d'Utrecht (Països Baixos) , Salon des Vacances de Buselas (Bégica), Reisen d'Hamburg (Alemanya), i properament al Saló del Turisme de París (França). Pel que fa a les presentacions en els mercats d'origen, i juntament amb Paradores, s'organitzaran trobades amb agents i mitjans de Moscou (Rússia), Milà (Itàlia), l'Haia (Països Baixos) i Chicago (Estats Units).

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu de la qual és actuar de manera conjunta en la defensa i la promoció cultural i turística del patrimoni de les 15 ciutats que el componen, els cascos històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.