Desembre 11, 2024

ajuntamentdaltvila

Reunió alcaldes Ciutrats Patrimoni al MACETambé s'ha aprovat el pressupost per al 2020, així com el Pla Operatiu de Turisme per promocionar les 15 ciutats a tot el món.

Eivissa, dissabte 16 novembre de 2019. El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat ha celebrat avui l'Assemblea General d'Alcaldes i Alcaldesses al Museu d'Art Contemporani d'Eivissa. El president de el Grup i alcalde d'Eivissa/Ibiza, Rafael Ruiz, ha explicat que entre els acords destaquen l'aprovació de l'pressupost de 2020, que puja a 990.000 euros; el pla operatiu de Turisme per a l'any que ve amb una agenda molt completa per promocionar els 15 destinacions a tot el món, així com dur a terme un conveni de col·laboració amb l'Aliança de la Civilitzacions de l'ONU.

El president del Grup, Rafael Ruiz, ha destacat que una de les iniciatives més interessants és la cooperació amb l'Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides: "En el nostre viatge als Estats Units ens vam reunir a Nova York amb l'Assessora de l'Alt Comissionat de l'aliança de les civilitzacions, un organisme amb immens prestigi que ja treballa amb diferents ciutats, com Los Ángeles, per treballar en aquesta unió de civilitzacions. Les ciutats tenim dificultats per gestionar l'arribada de persones d'arreu de món i amb Nacions Unides volem treballar en un acord de cooperació que també tengui com a referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible".

El president ha avançat que, "pròximament, tendrem una reunió amb l'Alta Comissionada a Madrid per establir un calendari de treball centrat en el compliment dels 17 objectius de Desenvolupament Sostenible i ens hem de marcar deures perquè les 15 ciutats treballem en aquesta línia, ja que tenim molt clar que tot el turisme ha de ser sostenible o no serà".

La celebració de la V Trobada de Gestors de Patrimoni Mundial els dies 26 i 27 de novembre a la ciutat d'Eivissa és la propera gran cita: "Aquest Grup és el referent i vénen al nostre país a aprendre de nosaltres. En aquest fòrum es propicia l'anàlisi i el debat dels problemes que es troben els gestors dels llocs inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial i ja hi ha més de 80 grans experts europeus confirmats. El nostre gran objectiu és abordar els reptes relacionats amb la sostenibilitat, el patrimoni i el turisme, com a eixos principals de treball", ha afegit el president de el Grup.

A més, l'Assemblea de Ciutats Patrimoni ha aprovat el pla operatiu de Turisme per a l'any que ve amb una agenda molt completa per promocionar els 15 destinacions a tot el món: "Un any més, anirem de la mà de Turespaña", ha especificat el president abans de subratllar que el Grup aposta pels mercats estratègics de França, Regne Unit i Alemanya, a més de potenciar la seua presència en els nous mercats a Àsia, Estats Units i Canadà, on ha assegurat que "després del nostre últim viatge als Estats Units hem detectat un interès creixent relacionat amb la cultura, el patrimoni i la gastronomia de les 15 ciutats".

Així mateix, l'Assemblea ha aprovat la posada en marxa de la III edició de 'La Noche del Patrimonio, La Nit del Patrimoni, A Noite o Patrimonio', que se celebra al mes de setembre, i properament s'aprovarà la data concreta. "Es tracta d'un esdeveniment que amb tan sols dues edicions té un èxit sense precedents, amb repercussió mediàtica nacional i internacional, i hem constatat que és un producte turístic que pot créixer en els propers anys i que suposa un atractiu tant per a residents com per a visitants", segons el president.

Altres certàmens amb el segell de qualitat de Grup que continuaran el 2020, segons ha aprovat l'Assemblea, seran la VII edició del cicle de Música de Cambra, que enguany s'inaugurarà al mes de març a Eivissa, i que ha permès a prop de 20.000 persones gaudir de concerts de primer nivell en espais singulars. A més, s'ha decidit continuar amb el concurs Aula Patrimoni i donar-li un nou impuls per implicar a un nombre major de centres escolars.

Finalment, l'Assemblea ha decidit elaborar un manual de bones pràctiques sobre els allotjaments turístics: "El que farem és elaborar un document intern per a les 15 ciutats sobre solucions urbanístiques, mercantils i sobre normatives de llicències d'activitat per a que tots sapiguem quines experiències s'estan aplicant a les nostres ciutats i compartir els resultats satisfactoris", ha assenyalat el vicepresident del Grup i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.