Novembre 09, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHE a BaezaEl Grup activa un pla de turisme dirigit al mercat nacional i reactiva les activitats culturals. Les 15 ciutats inscrites a la llista de Patrimoni Mundial Unesco celebren a Baeza la seua primera Assemblea General presencial després de la fi de l'estat d'alarma i ha decidit, entre altres assumptes, perllongar la presidència d'Eivissa fins al 31 de desembre arran de la pandèmia que, a partir de gener de 2021, passarà a presidir la ciutat de Mèrida. El Grup acorda remetre una carta al president de Govern per reclamar que els ajuntaments puguin disposar del superàvit, que consideren "ara és més necessari que mai per fer front a les necessitats dels nostres veïns i veïnes i dels nostres nuclis històrics", afirma el president de Grup.

Baeza, dissabte 11 de Juliol de 2020. El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat ha celebrat avui la seua primera Assemblea General presencial després de la fi de l'estat d'alarma, a la ciutat de Baeza. Les 15 ciutats que conformen el Grup han aprovat un pla de turisme dirigit a el mercat nacional fins a final d'any i la reactivació de les activitats culturals. Així mateix, el Grup ha aprovat dirigir una carta al president de Govern, Pedro Sánchez, per reclamar que puguin utilitzar el superàvit dels ajuntaments: "En aquest Grup anem tots a una i hem acordat reclamar al Govern d'Espanya allò que és just i que marca la Constitució espanyola, que és el respecte a l'autonomia local. Volem que els impostos que recaptem els ajuntaments als nostres veïns i veïnes serveixin per donar més serveis", ha manifestat el president del Grup i alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz.

Acompanyat pels alcaldes de Mèrida, Salamanca, Conca i Sant Cristóbal de la Laguna, que componen l'Executiva del Grup, a més de per l'alcaldessa de Baeza, ciutat que ha acollit la trobada, Rafael Ruiz ha afegit que "portam anys dient que les nostres ciutats tenen despeses extraordinàries per conservar els nuclis històrics i ara és molt més necessari que mai l'ús d'aquests romanents que molts ajuntaments d'aquest Grup tenen recaptats. En el cas d'Eivissa són 20 milions d'euros de superàvit, que han aportat els veïns i veïnes de la nostra ciutat, i que ara mateix el Govern d'Espanya no ens deixa utilitzar. Els alcaldes que m'acompanyen i tots els d'Espanya són autònoms per decidir què fan amb aquests fons, pel que demanem al president del Govern que atengui la reclamació d'aquest Grup, que és un clam unànime de tots els ajuntaments d'Espanya. Els ajuntaments som la institució més propera i aquests recursos han d'estar a disposició de la ciutadania", ha subratllat Rafael Ruiz.

L'Assemblea ha aprovat l'activació d'un pla de turisme dirigit al mercat nacional fins a final d'any, que compta amb una campanya de publicitat que és la més important del Grup en els seus anys d'història. "Tot el pressupost d'activitats promocionals que s'han suspès per la pandèmia, el dedicarem a aquesta campanya de publicitat. En total són 243.000 euros dirigits a el mercat nacional. A partir del mes de gener tornarem a activar la nostra campanya per al mercat internacional, de la mà de Turespaña", segons ha detallat el president.

Entre els acords del Grup s'inclou també "dedicar la subvenció nominativa del Ministeri de Turisme a un pla estratègic post Covid-19 i una altra subvenció del Ministeri de Cultura a protocols de seguretat en els nuclis històrics, a millorar la senyalètica de Patrimoni de la Humanitat de les nostres ciutats i a nous mapes turístics adaptats a la normativa i recomanacions de la Unesco", ha precisat Rafael Ruiz.

Després de destacar que la pandèmia no ha suposat la paralització de Grup, que ha continuat treballant amb un intens calendari de reunions telemàtiques, Rafael Ruiz ha agraït l'acollida de la ciutat de Baeza i de la seua alcaldessa per a la celebració de l'Assemblea general de la retrobada, després de l'estat d'alarma, en la qual s'ha guardat un minut de silenci en homenatge a les víctimes de la Covid-19. "Ha estat una difícil canviar la norma de funcionament de tots aquests 27 anys d'història, però finalment s'ha decidit perllongar la presidència actual fins al 31 de desembre arran de la pandèmia i, a partir de gener de 2021, passarà a presidir el grup la ciutat de Mèrida. També és una bona notícia per Úbeda i per a Jaén que avui ja s'ha tancat que la propera Assemblea del Grup es va a celebrar el 16 i 17 d'octubre a Úbeda", ha manifestat el president.

Entre els propers esdeveniments culturals del Grup es troba La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimonio, que tornarà a celebrar-se el proper dissabte 12 de setembre de forma simultània en les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya. L'esdeveniment compta per primera vegada amb el suport oficial de el Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco i la programació serà retransmesa via on líne a tothom des de la web d'UNESCO i de les associacions de Patrimoni Mundial de França, Regne Unit, Itàlia i Alemanya.

A més, el proper 2 d'octubre es celebrarà el concert inaugural del Cicle de Música de Cambra que organitza el Grup, en col·laboració amb l'Escola de Música Reina Sofia i la Fundació Albéniz. El concert es celebrarà a la ciutat d'Eivissa, que ostenta la presidència de Grup, i estarà presidit per la Reina Sofia.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.