Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

La CarneLes Ciutats Patrimoni de la Humanitat van celebrar ahir dia 12 de setembre "La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimonio". Ciutats com Conca, Càceres o Alcalá d'Henares van emetre per streaming i sense públic els seus espectacles de Festival Escena Patrimoni.

El president del Grup i alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz, ha afirmat que "el balanç no pot ser més satisfactori: Les Ciutats Patrimoni han celebrat amb èxit La Nit del Patrimoni, un esdeveniment que hem pogut compartir de forma segura i de forma simultània en les nostres ciutats, el que ha permès difondre al món la vitalitat, la riquesa i la força de la marca Espanya. S'han obert els nuclis històrics, monuments i museus amb aforaments controlats i totes les mesures de seguretat".

El president del Grup ha volgut agrair a totes les ciutats, voluntaris, entitats ia totes les persones que s'han sumat a la celebració, el seu suport: "Es tracta del major esforç realitzat per aquesta organització en la seua història i vull agrair en primer lloc el suport d'Unesco; que va retransmetre l'esdeveniment a tot el món a través de la seua pàgina web. Així mateix, vull agrair el suport de la ministra de Turisme, Reyes Maroto, que va estar gaudint de la Nit a Segòvia, i també del secretari general del Ministeri de Cultura, Javier García Fernández que va estar a Alcalá de Henares".

La ministra de Turisme, Reyes Maroto, va destacar que "és un honor participar en una nit tan especial, en què es tracta d'apropar la cultura i el patrimoni a la societat, amb les ciutats obertes, i els seus museus i monuments, perquè tothom gaudeixi del ric patrimoni de les ciutats Unesco. Es tracta de 15 joies que fan del patrimoni i la cultura destinació Espanya, com saben molt visitat, però aquest any per la pandèmia és un dels sectors que més està patint. Hem de conviure amb la pandèmia, però no podem aturar. El dret a la cultura i al fet que els nostres visitants puguin gaudir del nostre ric patrimoni fa que sigui molt important aquest esforç de les 15 ciutats, que jo agraeix. Sens dubte, Espanya és el país amb més riquesa cultural i patrimonial. Hem de ser prudents i anem a vèncer junts".

Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda han celebrat la tercera edició de La Nit del Patrimoni, amb l'obertura de monuments en horaris extraordinaris; múltiples activitats artístiques per a públics de totes les edats i, a més, la celebració de la tercera edició de Festival de Dansa Escena Patrimoni, amb totes les mesures de seguretat i 9 estrenes absolutes.

Els creadors i els espais patrimonials de Festival Escena Patrimoni, sota la direcció artística de Lorenzo Pappagallo, van ser:
Sara Cano a la Fàbrica Gal d'Alcalá d'Henares; Maduixa a l'Episcopio d'Àvila, Llum Arques en la Cuartel de Sementales de Baeza, Du'K'To a la Plaça de les Veletas de Càceres, Leonor Leal a la Sala Orive de Còrdova, Taiat Dansa al Teatro Auditorio Ciudad de Cuenca, Paula Quintana al Baluard de Santa Llúcia d'Eivissa, Daniel Abreu al Templo de Diana de Mèrida, Iker Gómez al Patio Chico de Salamanca, Álvaro Murillo al Teatro Leal de Sant Cristobal la Llacuna, Aïda Colmenero Díaz al Museo do Pobo Galego de Santiago de Compostel·la, Guillermo Weickert a la Real Casa de la Moneda de Segòvia, Lali Ayguadé a la plaça del Fòrum de Tarragona, Sara Calero a l'Hospital de Tavera de Toledo i una creació sonora in situ de Luis Miguel Cobo per les ruïnes de Sant Llorenç d'Úbeda.