Octubre 15, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHELa Comissió de Patrimoni del Grup, presidida per l'alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, impulsa l'agenda de grans esdeveniments per a 2021, amb un fòrum de Cultura Segura a la primavera a Alcalá d'Henares i una cimera hispano-lusitana a la tardor a Mèrida, així com amb un conjunt d'accions que reforcen la identitat corporativa comuna de les 15 ciutats espanyoles amb el segell Unesco.

El president de la Comissió de Patrimoni i alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, s'ha reunit avui amb els representants de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat per impulsar els projectes que s'executaran al llarg de 2021, en el marc de la subvenció nominativa QUE per valor de 210.000 euros que el Ministeri de Cultura i Esport ha contemplat en els pressupostos generals d'Estat .

Entre aquests projectes es troba l'elaboració de plans de gestió de cada una de les 15 ciutats del Grup; el desenvolupament dels nous plans de turisme que estaran a les ciutats aquest estiu, la tercera fase de l'estudi de la senyalètica Patrimoni Mundial i l'impuls a la nova edició de La Nit del Patrimoni. A més, el Grup impulsarà el 2021 dos fòrums internacionals sobre cultura, turisme i patrimoni, i un seminari amb la Universitat de Salamanca centrat en les noves fórmules gestió del patrimoni en el marc de la pandèmia.

El president de la comissió de Patrimoni ha explicat que un dels projectes estrella de Grup per 2021 és la celebració a Alcalá d'Henares del 'Fòrum Ciutats Patrimoni, Ciutats de Cultura Segura', al mes maig. Segons Carlos García Carbayo, "les Ciutats Patrimoni celebren cada any importants esdeveniments culturals en els seus nuclis històrics i recintes monumentals, que creen riquesa, fomenten un turisme cultural de primer ordre i propicien la conservació i posada en valor dels béns declarats Patrimoni Mundial. Per això, en aquest Fòrum s'analitzaran bones pràctiques, desenvolupament de protocols de nous formats postCovid19 amb presència de gestors culturals de prestigi nacionals i internacionals i de representants del Ministeri de Cultura i Esport".

No serà l'únic fòrum de l'any liderat pel Grup: La cimera hispano lusitana de Ciutats Patrimoni Mundial es celebrarà a l'octubre a Mèrida. L'objectiu de la reunió bilateral de les ciutats declarades Patrimoni Mundial d'Espanya i Portugal serà analitzar problemes comuns, intercanviar bones pràctiques i conclusions en la gestió del turisme, patrimoni, smartcities, cultura, medi ambient, etc. Una cimera que comptarà amb la participació de representants de les ciutats Patrimoni d'Espanya i Portugal; tècnics, especialistes externs i representants d'organismes i institucions de les matèries tractades.

Carlos Garcia Carbayo ha subratllat que "és un orgull formar part d'aquesta Comissió de Patrimoni, dins d'un Grup que cada vegada té més prestigi gràcies a tota la feina d'anys anteriors i a tots els nous projectes que estem impulsant avui".

Entre els aspectes abordats avui, la unitat d'imatge en la senyalètica Patrimoni Mundial. Els tècnics de Patrimoni de les 15 ciutats celebraran una reunió els dies 7 i 8 d'abril a Mèrida per concloure l'estudi de la senyalètica amb una proposta que servirà de punt de partida per a que cada ciutat pugui licitar la nova senyalització, que s'ha d'ajustar a un mínim comú per aconseguir que les 15 ciutats tinguin una imatge similar, accessible i amb el logotip de la UNESCO a tots els suports. Carlos García Carbayo ha subratllat la importància d'aquest projecte, amb el qual "el nostre Grup és un exemple a casa nostra de com 15 ciutats comparteixin bones pràctiques i plans que permeten homogeneïtzar una oferta turística conjunta que representa el Patrimoni Mundial Unesco i la marca Espanya" .

L'alcalde de Salamanca ha recordat que l'empresa adjudicatària ja està treballant amb les àrees de Turisme i de Patrimoni de cada ciutat per tenir els nous plans turístics disponibles abans de l'estiu, que també inclouen 15 vídeos de testimonis al·lusius als Valors Universals Excepcionals de cada ciutat, així com codis QR. "Les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat tindran noves eines de promoció el proper any i els visitants trobaran a totes les oficines de turisme de les nostres ciutats plans molt atractius, amb coherència amb tota la identitat corporativa per al Patrimoni Mundial", ha afegit García Carbayo.

A més, la Comissió ha acordat reforçar el pressupost de 'La Nit del Patrimoni' 2021: "Ens hem de felicitar per l'èxit d'un esdeveniment que posa en valor el Patrimoni Mundial d'Espanya i ens dóna gran projecció a les 15 ciutats. Per això, volem continuar amb una intensa divulgació en mitjans de comunicació i xarxes socials, comptant amb el Ministeri de Cultura com a patrocinador".

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu del qual és actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni cultural i la promoció turística de les ciutats que el componen: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

Wpp