abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Aqualia ha fet un primer pas en la digitalització de la gestió de l'aigua a Eivissa amb Aqualia Live, una plataforma dissenyada al voltant del Big Data i la Intel·ligència Artificial, que controla en temps real tots els processos que es duen a terme al cicle urbà de l'aigua, des de la captació fins al sanejament. De moment aquest sistema està instal·lat a les instal·lacions municipals i a les de grans consumidors. Les dades que les xarxes i els comptadors recullen estan disponibles a un simple clic gràcies a la xarxa de sensors repartits per la xarxa de proveïment i sanejament.

D'aquesta manera, des del centre de control d'Aqualia es controla i supervisa tant el consum de les instal·lacions municipals i els grans consumidors, com informació en temps real de diversos aspectes, cosa que comporta una millora en la gestió dels recursos disponibles. anticipació en el coneixement i la resolució d'incidències i reclamacions.

Entre les diferents aplicacions que operen de manera interconnectada a Eivissa, hi ha Aqualia Water Analitics (AWA). Gràcies a ella i mitjançant Intel·ligència Artificial i tecnologies de Big Data, podem analitzar la quantitat d'aigua subministrada, els cabals i pressions a la xarxa i la informació procedent de la telelectura de consums domiciliaris. Els sensors repartits per tota la xarxa controlen, no només la quantitat d’aigua subministrada, sinó també la seva qualitat a través de dades que diàriament es reben de la xarxa d’abastament”, ha explicat el responsable de la Unitat de Gestió de Balears d’Aqualia, Luis López. Aquest innovador sistema transforma les dades en informació de valor, prens les seves pròpies decisions gràcies a la intel·ligència artificial incorporada i serveix com a suport per a la gestió diària del servei d'aigües.

A través d'AWA, es facilita un control eficient dels consums juntament amb alertes intel·ligents per a la identificació d'anomalies o restriccions d'ús. A més, la plataforma permet fer anàlisis detallades de les xarxes d'aigua, comparacions diverses, balanços hidràulics i la detecció precoç de fuites. A això hi suma la reducció de fuites o el control de la qualitat de l'aigua, tot això, a través d'una planificació centralitzada que possibilita la presa ràpida de decisions davant d'imprevistos.

“En resum –explica Luis López– la plataforma Aqualia Water Analytics comporta una excel·lència del Servei Municipal d'Aigües. Aquesta revolució suposa una disrupció respecte a la gestió tradicional, transformant radicalment la manera com s'opera i creant nous reptes i oportunitats. És un nou model de gestió i filosofia de treball sota criteris i objectius de sostenibilitat, col·laboració publico-privada, transparència, planificació i optimització de recursos”.

El quart tinent de batle i regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé ha valorat aquest innovador sistema intel·ligent de telelectura de comptadors i gestió íntegrament digital que ha presentat aquest dimarts Aqualia, empresa concessionària del servei municipal d'Aigua, amb motiu de la celebració de la Setmana de l'Aigua que organitza l'Ajuntament d'Eivissa.

Grivé ha reiterat que les institucions han de treballar per optimitzar un recurs tan valuós con és l'aigua, així com per impulsar campanyes de conscienciació per sensibilitzar a la ciutadania de l'ús responsable de l'aigua.

Web del Servei Municipal d'Aigües

Aqualia i l'Ajuntament d'Eivissa també han presentat la nova web del Servei Municipal d'Aigües aqualia.com/eivissa, on els ciutadans trobaran tota la informació sobre el que paguen a la factura, la qualitat de l'aigua que consumeixen, els canals de atenció al client per poder realitzar les gestions, els mecanismes d'acció social com la tarifa especial per a famílies nombroses o com fer un consum responsable de l'aigua, entre d'altres.

A més, amb aquesta nova web es compleix amb la normativa del Parlament Europeu relativa a la qualitat de les aigües destinades a consum humà, aplicable des del gener del 2023 i que estableix que l'administració local ha de posar a disposició dels ciutadans, de manera accessible, informació adequada i actualitzada de la qualitat de l’aigua del municipi.

"Des d’Aqualia posem a disposició de l´Ajuntament una solució informativa en línia per complir els requeriments en matèria de transparència que estableix la normativa", explica el responsable d’Aqualia a Eivissa, David Bernaus. I és que des de la pàgina web de l'Ajuntament es pot accedir a la del Servei Municipal d'Aigües.

Wpp