Març 29, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Zush a EivissaL’exposició que s’inaugura aquest divendres es podrà visitar fins al 30 de novembre.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa i president del Patronat del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Pep Tur, la directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, i l’artista Zush han presentat l’exposició Zush a Eivissa que s’inaugura aquest divendres a les 19 hores i que romandrà exposada fins al 30 de novembre. A la presentació també hi han assistit els comissaris de l’exposició, Enrique Juncosa i Xavier de Luca de la Fundació Suñol.


El regidor de Cultura i president del Patronat del Museu d’Art Contemporani, Pep Tur, ha afirmat que ‘Zush és un dels artistes cabdals per entendre l’evolució de l’art espanyol a la dècada dels 70 i 80 principalment. Tenim la sort de que gran part d’aquesta producció es va fer a l’illa d’Eivissa. Aconseguir reunir una part d’aquesta fa que sigui una de les exposicions més importants de la temporada no tan sols a Eivissa ni a Balears sinó a tot el país. Aquesta exposició demostra la línia cada vegada més ascendent que té el MACE al llarg dels darrers anys.
L’artista Zush ha afirmat que ‘les obres que es poden vorer a aquesta exposició corresponen al període de 18 anys que va residir a l’illa. També ha afegit que el que més alegria li dona és pensar que les seves obres donen alegria a les persones.
El comissari de l’exposició, Enrique Juncosa, ha destacat de Zush que es tracta d’un artista que ‘ha sabut crear un mon interior, creant personatges i convertits en mites; es un artista precursor i actual, com és l’estudi de la identitat, la relació amb el dibuix, les col·laboracions amb altres artistes, la seva relació amb la música electrònica i és un avançat a les corrents artístiques del surrealisme i l’art pop’.

Per la seva banda, el també comissari de l’exposició, Xavier de Luca, responsable de la col·lecció i de projectes a la Fundació Suñol, ha explicat que la col·lecció de la Fundació té més de 300 obres de Zush i molta d’aquesta obra avui està present a l’exposició. També ha destacat el vincle de l’artista amb Josep Suñol, col·leccionista, i Vijande, el seu galerista a Madrid, que explica el perquè aquestes obres es varen acumular i es creà un vincle molt especial. ‘Per nosaltres és una ocasió única de presentar aquesta exposició i posar de manifest la importància que va tenir l’artista durant la seva estada a Eivissa’.

La directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, Elena Ruiz, i comissària de l’exposició, ha explicat que ‘el moment de Zush a Eivissa és la seva epifania, el naixement de l’artista quan ell crea tot un món complexe d’una iconografia nominal i plàstica. És un creador d’una iconografia en la que utilitza tècniques molt variades’. ‘Han passat quasi 52 anys de l’arribada de Zush a Eivissa, crec que era merescut i d’obligada justícia reconèixer i estudiar qui havia estat Zush en aquest moment tant important a Eivissa i a Estats Units’, ha afegit la directora del MACE.

La directora del MACE ha volgut agrair la col·laboració dels col·leccionistes que a més de la Fundació Suñol, també estan involucrats en aquesta exposició, com és la col·lecció del MACBA, la galeria Senda, la col·lecció Valzuela, la col·lecció Yera, la col·lecció Aldrich Llopis i altres que prefereixen mantenir-se a l'anonimat.
També ha volgut agraïr la col·laboració del Govern de les Illes Balears que ha aportat una subvenció especifica per aquesta exposició.

Enllaç a:
· Cronologia de Zush a Eivissa a càrrec de Xavier de Luca en pdf

Wpp