Octubre 06, 2024

ajuntamentdaltvila

Joan Tur RamisL’Ajuntament d’Eivissa ret homenatge a Joan Tur Ramis amb el descobriment d’un monòlit a la plaça des Martell, al Port d’Eivissa.

L’acte de reconeixement a Joan Tur Ramis tindrà lloc a la plaça des Martell, al Port d’Eivissa, el proper dissabte dia 18 de novembre a les 12.30 hores, amb el descobriment d’un monòlit en reconeixement a la feina feta al barri durant  bona part de la seva vida.

L’acte d’homenatge comptarà amb la presència de l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, familiars de Joan Tur Ramis, representants de l’Autoritat Portuària de Balears i de les Associacions de veïns i comerciants de la Marina i el Port d’Eivissa.

Conegut pel seu compromís social i personal i implicat en molts de projectes a la ciutat, Joan Tur Ramis, va néixer al barri de la Marina el 15 de gener de 1928 i va estar estretament vinculat a aquest barri, on va transcorre tota la seva vida, tant personal com professional.

Joan Tur Ramis, va ser propietari de la fonda Formentera, un dels establiments històrics de la ciutat i una icona dins el barri de la Marina i port d’Eivissa. L’edifici va ser adquirit pels pares de Tur Ramis, per convertir-lo en un restaurant i una petita pensió que hi havia en els pisos superiors, i ell decidí continuar amb el negoci familiar. Conscient de la importància del turisme, indústria incipient en aquell temps, a mitjans dels anys 50 va marxar a Suïssa per aprendre de les millors escoles d’hoteleria.
La professionalitat i proximitat de Joan Tur Ramis i la seva esposa, Catalina Ferrer Tur, convertiren a la fonda Formentera en un punt de trobada de molts d’artistes d’avantguarda com Erwin Broner, Will Faber, Rafael Alberti, Camilo José Cela entre d’altres, i una referència dins el món culinari.

Pel que fa al seu compromís social i veïnal, Joan Tur Ramis va ser un home implicat en molts de projectes: ajudà en la constitució de l’Aliança Francesa a Eivissa, la creació de l’Escola Blat, únic projecte d’escola democràtica i progressista de les Pitiüses durant el franquisme, fundà la revista UC, l’Associació de Pares de l’Institut de sa Blanca Dona i l’Associació de Vesins del Port d’Eivissa de la qual va ser fundador i primer president, càrrec que va exercir durant més de dos dècades. També va ser membre de la primera junta directiva de Promúsica.
En el camp de la política, va formar part del nucli fundador del Socialista Popular a Eivissa anys després integrat en el PSOE i va ser regidor de l’Ajuntament d’Eivissa. Joan Tur Ramis, morí el novembre de 2007, dos anys després d’haver tancat la fonda Formentera. Un any després, a títol pòstum, l’Ajuntament d’Eivissa li atorgà la Medalla d’Or de la ciutat.

Dedicar un monòlit a la seva figura és un homenatge merescut a un home de consens que tothom recorda per la seua bonhomia i el seu activisme i col·laboració en  tot allò que podia aportar millores a la ciutat d’Eivissa.