Us informem que l’escriptora del mes de desembre a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa és Gloria Fuertes, en el centenari del seu naixement. Durant aquest mes, s’exposarà la nombrosa bibliografia que disposa de Biblioteca Municipal de l’autora.
BIOGRAFIA
Gloria Fuertes (Madrid,1917 – Madrid,1998). Va publicar el seu primer poema quan tenia només catorze anys, amb el títol de Niñez, juventud, vejez. Als quinze anys recita els seus versos en Radio España de Madrid i als disset dona forma al seu primer llibre de poemes, Isla ignorada.
La dècada dels 40 suposa la seua incursió al món literari professional. En els cinc primers anys s’estrenen algunes de les seues obres de teatre infantil i poemes escenificats en varis teatres de Madrid.
Comença a treballar com a redactora en la revista infantil Maravillas (de 1939 a 1953) on publica setmanalment contes, historietes i poesia. En 1942 coneix a Carlos Edmundo de Ory, integrant-se en el moviment poètic anomenat Postismo, participant activament en les revistes Postismo i Cerbatana. També col·labora en la revista Chicas, publicant contes d’humor, i en el diari Arriba amb les historietes Coletas i Pelines.
Paral·lelament funda el grup Versos con faldas juntament amb Mª Dolores de Pueblos i Adelaida Lasantas, dedicat durant dos anys a oferir recitals i lectures per bars i cafès de la capital. En 1950 publica Pirulí, dos anys després estrena la seua primera obra de teatre en vers Prometeo que li suposa rebre el Premi Valle-Inclán, i en 1954 treu Antología Poética y Poemas del suburbio.
Durant aquests primers anys de la dècada organitza una biblioteca infantil ambulant per petits pobles amb idea de pal·liar l’analfabetisme, i funda juntament amb Antonio Gala, Rafael Mir i Julio Mariscal la revista poètica Arquero, que dirigeix fins a 1954.
De 1955 a 1960 estudia Biblioteconomia i Anglès en l’International Institute. A partir de 1960 viatja per tres anys a EEUU després d’obtenir la beca Fullbirght per impartir literatura espanyola en la Universitat de Bucknell, en el Mary Baldwin College i en el Bryn Mawr College. Quan torna la seua producció poètica s’enriqueix amb Ni tiro, ni veneno, ni navaja (1966), Poeta de Guardia (1968) i Cómo atar los bigotes al tigre (1969).
En 1972 rep la beca de la Fundació Joan March de Literatura Infantil, que li va permetre dedicar-se al complet a la literatura. S’afegeixen dos nous títols a la seua obra poètica, Sola en casa i Cuando amas aprendes geografía (1973).
A la meitat de la dècada obté per l’obra Cangura para todo el diploma d’honor del Premi Internacional de Literatura Infantil Hans Christian Andersen. També col·labora en diversos programes de literatura infantil de TVE, els més populars Un globo, dos globos, tres globos i La cometa blanca, que, junt amb nombroses composicions de lletres de cançons infantils, la converteixen definitivament en la poeta dels nens. Escriu per a les revistes La codorniz i Discóbolo.
Durant els anys vuitanta l’activitat de Gloria Fuertes és intensa: lectures, entrevistes, radio, homenatges, diaris, pregons, viatges, visites a col·legis i publicacions constants. Destaquen els seus contes per a nens: La pájara pinta (1972), La gata chundarata y otros cuentos (1974), La momia tiene catarro (1978), La ardilla y su pandilla (1980), Cocoloco pocoloco (1985) i El pirata mofeta y la jirafa coqueta (1986).