abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

L’Ajuntament d’Eivissa inaugura aquest divendres, a les 20 hores al Refectori (Dalt Vila), l’exposició Antoni Marí Ribas, Portmany, (1906-1974), amb motiu del 50è aniversari de la mort del gran artista eivissenc, el millor dibuixant que ha donat Eivissa i que, nascut el 3 de febrer de 1906, va morir el 22 de maig de 1974. Es tracta de la primera activitat del programa commemoratiu dels 25 anys de la declaració d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat.

 

A l’acte d’inauguració, al que assistirà l’alcalde Rafael Triguero, s’oferirà un petit concert a càrrec del violinista Ramsés Puente i del violencel·lista, Carles Vespertinas. La mostra es podrà visitar des del 26 de gener fins al 24 de febrer, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i dissabtes, d’11 a 13:30 hores. El públic podrà conèixer el fons Portmany de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEiF), dins la secció Arxiu d’Imatge i So Municipal (AISME).  

 

“El nostre fons s’ha nodrit, principalment, de diverses donacions, la més nombrosa és la d’Alfons García Ninet -que va donar també l’Arxiu Portmany- i  d’Antoni Torres Font. A més de les donacions, el fons municipal d’aquest pintor eivissenc s’ha enriquit en els darrers anys amb tres compres, que ara seran exposades per primera vegada des que són patrimoni públic”, ha manifestat la regidora d'Arxiu, Normalització, Cultura, Patronats i Biblioteca de l’Ajuntament d’Eivissa, Carmen Domínguez.  

 

Actualment, el fons Portmany municipal està integrat per nombrosos dibuixos de diferents formats, tres aquarel·les, adquirides l’any 2023, i tres olis: 1 autoretrat, un retrat de sa mare i una casa pagesa, identificada com Can Berri Vell de Sant Agustí.  A l’exposició es podran veure també altres olis i dibuixos cedits per a l’ocasió. 

 

A més del fons municipal, que s’ha enriquit en els darrers mesos amb la donació de 23 dibuixos sobre paper de diari, es mostraran algunes peces provinents de col·leccions particulars.  L’Ajuntament ha editat per a l’ocasió un fulletó amb la col·lecció municipal i una cronologia biogràfica de l’artista. 

 

Altres dades d’interès de l’artista Portmany: 

 

-Dissabte 3 de febrer de 1906: neix a Dalt Vila. L'endemà és batejat a la parròquia de Sant Cristòfol. 

 

-1909. Son pare emigra a Amèrica i la seua mare entra a treballar de donada al Convent de les Monges tancades de Dalt Vila. 

 

-1917. Entra com aprenent al taller d'Antoni Palau Anyet, mestre pintor. 

 

-1921. Coneix al pintor i fotògraf Narcís Puget.  

 

-1922. Deixa el taller d'Antoni Palau i comença a treballar pel seu compte. 

 

-1924. Marxa a Barcelona, on treballarà 3 anys com a pintor-decorador en el taller de Josep  Goixens. Participa en la primera gran exposició col·lectiva d'Eivissa en els locals de la Salinera, al port d'Eivissa. 

 

-1927. Ingressa a l'Escola de pràctiques gratuïtes per a aprenents de la Unió i Germandat de Mestre Pintors de Barcelona. Guanya un primer i segon premi en l'exposició dels treballs de curs. Compleix el servei militar. 

 

-1929. Participa a Palma en el I Saló de Tardor organitzat per Galeries Costa, propietat del seu amic el també artista eivissenc Josep Costa Ferrer Picarol. 

 

-1930. Exposició col·lectiva a Ebusus amb 7 obres. L'any següent repeteix l'experiència a Ebusus i a Galeries Costa. 

 

-1 de setembre de 1933. Inaugura a Ebusus la seua primera exposició individual. 

 

-1934. Participa en una exposició col·lectiva a l'Ateneu de Maó (Menorca). 

 

-1936. Primer viatge a Madrid. Nova exposició col·lectiva a les Galeries Costa de Palma: 'Artistes eivissencs'. 

 

-1943. Participa amb altres artistes com ara Narcís Puget Viñas en el V Saló d'Art Eivissenc amb motiu de les festes patronals de Vila. Repetirà els anys següents.  

 

-1948. Després de prop de 40 anys, son pare torna d'Amèrica. 

 

-7 de novembre de 1950. Mor la seua mare als 74 anys.  

 

-1954. Exposa a la galeria El Corsario de Dalt Vila. Repetirà l'any següent i altres. 

 

-1959. El pintor belga Van Beurden passa uns mesos a l'illa i coneix Portmany. Compara la seua obra amb la de Goya. La revista Siluetas publica un article sobre ell. RDissabte 3 de febrer de 1906. Antoni Marí Ribas neix a les 2 de la matinada a Dalt Vila.  

 

-1960. A través de Ferrer Guasch exposa a la sala Rovira de Barcelona. Obté la segona Medalla Nacional de Dibuix. Rep un homenatge a Ebusus.  

 

-1961. Exposició individual a la Galerie Motte de Ginebra.  

 

-1962. Amb Ferrer Guasch, Antoni Pomar i Vicent Calbet crea el Grup Puget.  

 

-1964. Exposa a la Leicester Galery de Londres i participa en una col·lectiva a la galeria Es Piló d'Eivissa i a l'Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid.  

El Grup Puget exposa a la galeria Quint de Palma. 

Se celebra a Eivissa la I Biennal Internacional. El jurat menciona Portmany entre altres.  

 

-1965. Exposa a la galería Ivan Spence d'Eivissa.  

 

-1968. Rep la Medalla d'Honor en el XXVII Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts de Palma.  

 

-1972. La galería Carl Van der Voort a Dalt Vila organitza una exposició seua i edita un catàleg.  

 

-1973. Exposa a la galería Am Parkhaus de Berlín i a la Ivan Spence d'Eivissa. Participa en Ibizart-73 i en una mostra a la galería Blanes de Palma. 

 

-22 de maig de 1974. Mor a l'ambulatori d'Eivissa. La galería Carl Van der Voort organitza una exposició-homenatge impulsada per la I Setmana Cultural d'Eivissa. 

 

-1978. Daniel Giralt-Miracle publica Antoni Marí Ribas Portmany. El dibujante de Ibiza, a Edicions Polígrafa de Barcelona. El mes de juny es presenta a la galería Carl Van der Voort. Exposició-homenatge a l’estand de la galería Carl Van der Voort a la Fira de Basilea. Exposició a la Hastings Gallery de l’Spanish Institut de Nova York.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpp