abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

San Cristóbal de La Laguna, divendres 8 de març de 2024.- El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya ha celebrat aquest divendres en La Laguna el concert extraordinari amb motiu del 30 aniversari de la seva creació, un esdeveniment que s'ha celebrat en la Catedral de La Laguna, ciutat que ostenta la presidència del Grup, i que ha comptat amb la presència de la Reina donya Sofía, que ha rebut una ovació de la multitud a la seva arribada a la Catedral. L'èxit del concert, amb aforament complet, marca el començament d'una programació que durant els pròxims mesos omplirà d'activitats culturals i espectacles les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la Unesco.

L'alcalde de La Lagunai president de les Ciutats Patrimoni, Luis Yeray Gutiérrez, ha rebut a donya Sofia en la plaça dels Remeis, moments abans del concert. Al costat d'ell han estat el president del Govern de Canàries, Fernando Clavijo, la presidenta del Parlament de Canàries, Astrid Pérez, i la presidenta del Cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, a més d'altres autoritats civils i militars. Posteriorment la Reina emèrita ha saludat als alcaldes i alcaldesses de les 15 ciutats del Grup, i al bisbe de la Diòcesi de Tenerife, Bernardo Álvarez, ja en l'entrada del temple.

“Aquest és un esdeveniment molt especial per a la Laguna i per al Grup de Ciutats Patrimoni d'Espanya”, ha indicat Luis Yeray Gutiérrez. “En primer lloc perquè celebrem els nostres 30 anys de trajectòria i ho fem amb un gran acte cultural en un entorn patrimonial excepcional, que són dos de les característiques que ens defineixen. I, en segon lloc, perquè comptem una vegada més amb el suport de la Casa Reial, avui representada per donya Sofía, el suport de la qual al Grup ha estat una constant en aquestes tres dècades i a la qual estem profundament agraïts”.

L'alcalde ha recordat que “de manera especial, la Reina emèrita ha vingut recolzant any rere any els concerts del Cicle de Música de Cambra en les diferents ciutats del Grup, i és d'agrair que hagi volgut estar també en La Laguna per a un esdeveniment tan significatiu com aquest, que marca les celebracions del nostre 30 aniversari”.

A la seva arribada, la Reina donya Sofía ha saludat als alcaldes i alcaldesses de les 15 ciutats del Grup, entre ells, al vicepresident segon, president de la Comissió de Cultura i alcalde de Segòvia (José Mazarías), al costat de la resta d'alcaldes i alcaldesses del Grup: Alcalá de Henares (Judith Piquet); Ávila (Jesús Manuel Sánchez Cabrera), Càceres (Rafael Mateos) i Toledo (Carlos Velázquez). També han assistit en representació de les seves ciutats els regidors Iago Lestegas (Santiago de Compostel·la); Guillermo García de Castro (Tarragona), José Antonio Jiménez Molina (Baeza), Daniel García Ibarrola (Còrdova), Marta Tirado Garcia (Cuenca), Jordi Grivé Cardona (Eivissa/Ibiza), Felipe González Martín (Mèrida) i Elena Rodríguez García (Úbeda).

El concert ha estat protagonitzat per la soprano Raquel Lojendio i el tenor Airam Hernández, acompanyats per un grup de cambra format per Julia Nikoliszak al primer violí, Eugenia Jaubert de Valcárcel al segon violí, Alba Gorrea Muñoz a la viola, Ciro Hernández al violoncel i Satomi Moritomoto al piano. El programa reunia obres de Händel, Schubert, Haydn, Beethoven, Bizet, Mozart, Debussy, Barber, Fauré, Gounod i Leonard Cohen, adaptades per Ciro Hernández per a quartet de corda i piano.

L'Ajuntament de La Laguna va habilitar una pantalla gegant en l'exterior de la Catedral per a facilitar que el concert pogués ser gaudit pel major nombre de persones, donades les limitacions d'aforament a l'interior de la Catedral.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear en 1993 com una associació sense ànim de lucre (declarada pel Ministeri de l'Interior d'Utilitat Pública), amb la finalitat d'actuar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric i cultural d'aquestes ciutats i en el manteniment i potenciació de determinades formes de vida que aquests nuclis històrics necessiten, realitzant projectes i propostes comunes, establint polítiques d'intercanvis d'experiències i afrontant problemàtiques comunes.

La Llacuna va passar a formar part del Grup en 1999, unint el seu nom als d'Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda. La Laguna presidirà el Grup fins a juliol de 2024.

Wpp