abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

L'Ajuntament d’Eivissa ha presentat aquest dimecres el projecte d'aprofitament de l'aigua freàtica per a l'aigualeig i neteja de carrers, amb el qual s'evitarà malgastar uns 60.000 metres cúbics a l'any. “Aquesta és una de les actuacions més importants de la Setmana de l'Aigua que estem celebrant per a conscienciar a la ciutadania de la importància de l'ús responsable d'aquest recurs tan preuat, ja que es connectarà el bombament del pou situat en un aparcament subterrani entre els carrers Extremadura i Vicente Serra i Orvay a una boca de càrrega de camions del soterrani de l'escola de Sa Graduada”, ha manifestat el quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé.

Per la seva part, David Bernaus, cap a Eivissa de Aqualia, l'empresa concessionària del servei municipal d'Aigua, ha anunciat que la previsió és que els treballs estiguin finalitzats abans d'aquest estiu. “En finalitzar aquest projecte abans de la temporada estival podrem estalviar aigua dessalada i així poder atendre tota la demanda prevista. Considerem que usar aigua dessalada per a l'aigualeig de carrers és un luxe que no ens podem permetre tenint en compte la situació de prealerta per sequera”, ha incidit Bernaus.

En el soterrani de l'edifici situat entre els carrers Extremadura i Vicent Serra i Orvay es localitza el pou de bombament d'aigües freàtiques que actualment aboca a la xarxa de sanejament. El cabal i la qualitat de l'aigua bombada fan que sigui susceptible d'aprofitament per a ús d'aigualeig i per això des de l'Ajuntament d’Eivissa s'ha valorat dur a terme aquesta acció, que també suposarà un estalvi energètic perquè s'evitarà que s'aboqui al clavegueram i posterior tractament en la depuradora. El cotxe estimat d'aquest projecte és 129.057,80 € (I.V. A. no inclòs).

Per tant, el projecte comprèn la connexió del bombament del pou existent en l'edifici situat entre els carrers Extremadura i Vicent Serra i Orvay amb un sistema d'acumulació, cloració i impulsió a una boca de càrrega de camions situats en el soterrani del CEIP Sa Graduada, a la ciutat d'Eivissa. El quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient ha assenyalat que s'ha realitzat un aforament per a l'estimació del cabal a bombar en el pou de drenatge, així com una estimació de la demanda dels camions d'aigualeig de carrers, sent el cabal de bombament de 16 m³ /h, la qual cosa suposa 384 m³ /dia, mentre que la demanda diària estimada per a aigualeig és d'uns 170 m³ .

A partir d'ara, l'execució del projecte preveu les següents actuacions a realitzar per a l'execució de la instal·lació: excavació de rases, execució de pasamuros, instal·lació canonades bombo i impulsió, farcit de rases, restitució de paviments, execució de bancades, muntatge i instal·lació de dipòsits, bombaments, equip de cloració i valvuleria i tancaments

L'execució de la instal·lació d'aprofitament de les aigües freàtiques del pou existent planteja una part d'obra civil i una altra d'instal·lació d'equips de bombament, acumulació i cloració, així com els seus corresponents quadres de protecció i comandament. L'obra civil consisteix, d'una banda, en l'execució d'una canalització des de la sortida de l'edifici on es troba el pou de bombament fins a l'edifici del CEIP Sa Graduada. Aquesta canalització albergarà una canonada d'aigua de polietilè d'alta densitat (PEAD) de DN 90 mm i dos tubs, un per a l'alimentació elèctrica del bombament del pou i un altre per a comunicacions, corrugats de polietilè de DN 110mm. En els punts de sortida i entrada als soterranis hauran d'executar-se els passamurs per a les conduccions restituint la impermeabilització si disposen d'ella.

A més, en aquests punts d'entrada i sortida es disposarà una arqueta de 60 x 60 cm, igual que en el punt de canvi de direcció de la canalització i en el punt on se situï la boca de càrrega de camions. D'altra banda, s'executaran en el soterrani del CEIP Sa Graduada les bancades de suport per als dipòsits d'acumulació i el grup de pressió i el tancament de la instal·lació.

 

 

 

 

 

 

Jornada ‘Las vidas del agua’

Per altre costat, també amb motiu de la celebració de la Setmana de l'Aigua organitzada per l'Ajuntament d’Eivissa, el quart tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Jordi Grivé, participarà demà al matí, a partir de les 9.30 hores, en una taula rodona titulada ‘Estalviar aigua, un repte urgent’.

Aquest col·loqui forma part del programa de la jornada promoguda per Aqualia, ‘Las vidas del agua’, que tindrà lloc en el Club Diario de Ibiza i la inauguració del qual serà a càrrec del president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, mentre que l'alcalde d’Eivissa, Rafael Triguero, oferirà el discurs de clausura.

PLÀNOL APROFITAMENT D'AIGUA

Wpp