Juny 17, 2024

ajuntamentdaltvila

sinimagen

Presentació de l'oferta turística i cultural de les 15 Ciutats Patrimoni, de la mà de Paradores i Turespaña, a Monterrey i Ciutat de Mèxico

El president del Grup i alcalde de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, destaca que “Espanya i Mèxic tenen una excel·lent connectivitat aèria, que arriba a 67 vols directes setmanals. A més, es tracta de viatgers amb un nivell de despesa que pràcticament dobla la mitjana internacional i que busquen al nostre país l'excel·lència i els museus a l'aire lliure que representen les Ciutats Patrimoni i Paradors”.

La presidenta de Paradores, Raquel Sánchez, ha subratllat que “Paradores és la millor manera de conèixer Espanya en tota la seva intensitat. Oferim experiències úniques a monestirs, convents o castells i una combinació de patrimoni, cultura, tradicions i gastronomia molt atractiva per a Mèxic, amb els màxims nivells de qualitat, exigència i compromís amb la sostenibilitat”

El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de Sant Cristòfol de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, ha presentat l'oferta turística i cultural de les 15 ciutats espanyoles amb el segell Unesco davant professionals del sector de Mèxic, en dos actes que s'han dut a terme amb la col·laboració de Turespaña i Paradores. El president ha recordat que “Espanya i Mèxic tenen una excel·lent connectivitat aèria, que arriba a 67 vols directes setmanals. Es tracta a més de viatgers amb un nivell de despesa que pràcticament dobla la mitjana internacional. Sabem que els agrada Espanya pels llaços culturals que ens uneixen i per això els hem convidat a recórrer les 15 ciutats agermanades pel segell de la UNESCO, perquè representem l'excel·lència, som museus exteriors, ciutats úniques”.

En els dos actes de presentació celebrats davant d'agències i operadors turístics de Monterrey i Ciutat de Mèxic, també hi han participat la Presidenta de Paradors, Raquel Sánchez, juntament amb el Conseller de Turisme a Mèxic, Julio Villalba. Aquesta acció s'emmarca al Pla Operatiu del Grup amb les dues entitats. Espanya va rebre el 2023 un milió de mexicans, gairebé un 40% més que el 2022. I els primers mesos del 2024, l'increment se situa en un 32%.

En la seva intervenció, el President del Grup de Ciutats Patrimoni ha subratllat que “som un conjunt de ciutats excepcional, autèntics museus a l'aire lliure, úniques al món, que representen el pas de totes les civilitzacions per Espanya amb la seva diversitat de cultures i de idiomes, i que ens fan sentir-nos orgullosos de ser un dels països amb més béns inscrits a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO i, a més, som 15 ciutats agermanades per la marca d'excel·lència comuna UNESCO”.

El president del Grup també ha recordat els llaços que uneixen els dos països: “La població de Mèxic percep Espanya com una destinació europea propera, ja que compartim el mateix idioma i una llarga història de fraternitat cultural; a més, tenim una excel·lent connectivitat i per als mexicans són grans al·licients la seguretat de les nostres ciutats, la gastronomia, la facilitat de compres i, sobretot, les experiències de qualitat i els llaços de família i amistat”.

Luis Yeray Gutiérrez ha conclòs fent èmfasi que “per a nosaltres és molt important estar a Monterrey/Ciutat de Mèxic acompanyats de Paradores, una de les cadenes hoteleres amb més prestigi del món, per mostrar-los noves facetes d'un país tan variat com Espanya que, a més d'unes meravelloses platja i costes, compta amb unes destinacions culturals i patrimonials úniques al món que volem ensenyar-los perquè, vostès, els professionals del sector puguin conèixer-les de primera mà i recomanar-les com a destinacions preferents en els propers mesos. Els estem esperant amb els braços oberts”.

Per la seva banda, la Presidenta de Paradors, Raquel Sánchez, ha posat de manifest que “Paradors és la millor manera de conèixer Espanya en tota la seva intensitat, a través de 98 edificis que permeten viure experiències úniques: Dormir a monestirs; convents o castells, que en molts casos són edificis declarats Bé d´Interès Cultural, però també formar part de paratges i entorns naturals meravellosos, gaudir de la gastronomia, de la seva gent i conèixer la cultura que ens uneix. Tenim llaços històrics amb els nostres amics i amigues de Mèxic i tenim una gran oportunitat per animar-los que ens coneguin”.

Acompanyada pel secretari general de Paradores, Ricardo Mar, i pel director de Vendes de Paradores, Juan José González, la Presidenta ha afegit que “l'element fonamental és que tenim un idioma comú ia més a més els agrada el nostre país, el seu clima, la menjar i són uns grans apassionats del patrimoni històric i cultural. Els nostres Paradors en si ja són la destinació, a més de les 15 ciutats Patrimoni de la Humanitat.

Us oferim una vivència de cultura i tradicions molt atractiva per a Mèxic. El fet que siguem una empresa orgullosa de ser pública garanteix que trobaran els màxims nivells de qualitat i exigència, a més amb un segell inconfusible, que és l'aposta per la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”.

 

Dades del mercat

 

L'economia mexicana és la segona més gran de Llatinoamèrica, amb un sector industrial i sector serveis en creixement constant. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística i Geografia (INEGI), l'economia mexicana va registrar un creixement del 3,1% el 2023 i està en plena recuperació. A més, el pes mexicà s'ha apreciat significativament respecte a l'euro, i ha tocat recentment el nivell més alt des del 2015, cosa que afavoreix els viatges a Europa.

Les dades d'aquest mercat cap a Espanya són molt positives: El 2023, el nostre país va registrar un total de 997.714 turistes mexicans, un 36,77% més que el 2022 i segons dades de FRONTUR (INE), els primers mesos del 2024 registren un creixement del 31,26% respecte del mateix període de l'any anterior.

Pel que fa a l'evolució de la despesa, també s'ha registrat creixement i s'han assolit xifres rècord. Segons dades d'EGATUR, la despesa total dels mexicans a Espanya va créixer un 47,2% respecte del 2022, passant de 1.600 milions d'euros a 2.355 milions el 2023. Cal destacar que el nivell de despesa mitjana per persona arriba als 2.364€ , molt per sobre de la mitjana internacional, que se situa en 1.277€.

Espanya i Mèxic gaudeixen a més d'una excel·lent connectivitat aèria, que arriba a 67 vols directes setmanals, la millor d'Espanya amb cap altre país, a excepció dels Estats Units.

A més del nivell de despesa al nostre país, el mercat mexicà és molt interessant per a Espanya pel seu caràcter desestacionalitzador i per la seva distribució geogràfica pel territori. El seu interès principal durant el viatge és el turisme urbà, cultural, gastronòmic i de compres, per sobre de l'opció de sol i platja.

En el marc d'aquest viatge, la delegació encapçalada pel president del Grup de Ciutats Patrimoni també mantindrà una trobada amb l'Associació de Ciutats Mexicanes Patrimoni a Xochimilco, localitat situada al sud de la Ciutat de Mèxic, dijous 23 de maig.

En aquest sentit, Luis Yeray Gutiérrez ha recordat que un dels objectius del Grup, expressat en el manifest del 30è aniversari, és “impulsar la seva dimensió internacional, mitjançant acords de cooperació amb entitats i associacions que agrupin ciutats d'altres països incloses a la Llista de la UNESCO, amb fins similars en la conservació i la defensa del patrimoni històric”. En el transcurs d'aquesta trobada, que es durà a terme al Centre Ecoturístic Michmani, les dues entitats presentaran exemples de casos d'habitabilitat als centres històrics dels països respectius.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya arriba al 30è aniversari amb l'objectiu d'actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat

: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza/Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo y Úbeda.

Wpp