abril 19, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

fusterianesLa Biblioteca Municipal d’Eivissa acull demà dimarts 25 d’octubre, a les 20.15 hores, la conferència ‘Nosaltres les fusterianes’ a càrrec de dues premiades escriptores, Gemma Pasqual i Núria Cadenes. Les dues autores ja varen participar en el 2017 en una publicació que portava el mateix títol i demà ens aproximaran a la figura d’un dels assagistes més importants del segle XX en el marc de l‘Any Fuster en complir-se el centenari del naixement de Joan Fuster i en el 30è de la seua mort.

L’activitat s’emmarca dins les programades l’Any Fuster, però també és l’activitat triada per la Biblioteca Municipal de Can Ventosa per commemorar que avui 24 és el Dia Mundial de les Biblioteques.

Aquesta activitat ha comptat també amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Eivissencs i la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears. De fet, el primer acte fusterià de l’Any a totes les Illes va tenir lloc a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa el passat 21 de juny amb una lectura dramatitzada i explicació dels seus aforismes a càrrec de Bernat Joan i l’actriu Txaro Kandler.
Gemma Pasqual ha set durant anys vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Ha escrit sobretot novel·les juvenils o infantils amb un important caràcter pedagògic com quan tracta el tema de l'assetjament escolar i els seus personatges són molt coneguts entre els lectors joves: Xènia, Vampira, Marina, són alguns d’ells. Alguns dels seus títols són Marina, L’últim vaixell, Et recorde, Amanda, La castanyera i en Patufet salven els contes, La mosca: assetjament a les aules, Roger lo pelat, Viure perillosament, etc. Ha guanyat diversos premis com ara el premi Barcanova de literatura juvenil i el premi Samaruc.
A més de la conferència a Can Ventosa, l’escriptora farà una conferència als alumnes de batxillerat de l’IES Santa Maria, el més pròxim a la Biblioteca Municipal.

Per la seua banda, Núria Cadenes, va estudiar història. Ha exercit i exerceix de traductora, llibretera -llibreria Fan-set a València-, periodista a la revista El Temps. També ha rebut diversos guardons literaris com ara el premi Ciutat d’Elx de narrativa, el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, el premi Crims de Tinta, el premi a la millor novel·la del València Negra i el premi Lletra d’Or per la seua darrera obra: Guillem. Altres obres seues són Secundaris, Tota la veritat, Vine al sud, L’Ovidi.
Gemma i Núria ens parlaran de Joan Fuster des de la perspectiva de dues escriptores.

Amb aquest acte i la taula rodona de dijous 27 que tendrà lloc en aquesta ocasió a la seu de l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) amb Isidre Crespo i David Ventura, moderada per Bernat Joan, clouran les activitats dedicades a l’#AnyFuster.

Wpp