abril 27, 2024

ajuntamentdaltvila

La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Carmen Domínguez, i la directora de l’Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEiF), Francesca Tur, han anunciat avui que la corporació municipal ha rebut l’Arxiu Puget i ha ampliat la seua col·lecció de n’Antoni Marí, ‘Portmany’, convertint-se amb un dels espais públics amb més creacions d’aquest pintor. A la presentació de les noves adquisicions també han participat algunes de les persones donants d’obres com la neta i filla dels artistes Narcís Puget Vinyes i Narcís Puget Riquer, Guillermina Puget, i Vicent Marí, Botja.

   

De l’Arxiu Portmany, la regidora de Cultura ha destacat que la nova donació d’Alfons G. Ninet consisteix en 23 dibuixos d’Antoni Marí Ribas Portmany fets sobre paper de diari en diferents mides i formats. Aquesta donació se suma a anteriors donacions i adquisicions d’obra de Portmany per part de l’Arxiu. “De fet, ara mateix és un dels espais públics amb més obra del genial artista eivissenc. Cal recordar que Alfons G. Ninet va donar fa uns anys el seu Arxiu Portmany, que inclou catàlegs, opuscles, fulletons, cartells i altra documentació de la vida i l’activitat artística del pintor i dibuixant”, ha afegit la directora de l’AHEiF, qui ha recordat que aquest 2024 es commemora el 50è aniversari de la mort del pintor i a uns dies del 118è aniversari del seu naixement (3 de febrer). Enguany es compleixen també 100 anys de la seua marxa a Barcelona, on es va quedar tres anys pintant. 

 

A més, a la presentació d’avui també s’han mostrat la darrera adquisició de l’obra de Portmany per part de l’AHEiF: 

 

-Casa pagesa. Oli sobre taula. 

-Dibuix a tinta xinesa. Carro al mercat vell. 

-3 Aquarel·les a color. Tres carrers de sa Penya. 

-Petita llibreta amb una trentena de dibuixos. 

 

Sobre l’Arxiu Puget, Tur ha destacat la donació de l’any passat per part de les netes de Narcís Puget Vinyes i filles de Narcís Puget Riquer.  “És una valuosíssima aportació al fons de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEiF), que serà exposat també en el transcurs de 2024, quan es compleixen 150 anys del naixement del degà dels pintors eivissencs”, ha valorat Domínguez. Per la seua part, la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera ha assenyalat que la donació inclou fotografies i documents familiars, cartes i documents i programes d’exposicions que permeten reconstruir la trajectòria de la nissaga de pintors. “Alguns documents són un poema de Dionisio Ridruejo o un text/dedicatòria de Marià Villangómez sobre Narcís Puget pare i fill, que diu: “‘Sa bona pintura eivissenca va començar amb en Puget Viñas d’una manera difícil de superar. En Puget Riquer continua es bon camí i es tema envissenc amb originalitat i oposa s’aquarel·la a s’oli de son pare. Color, atmosfera, terra, raça, expressats amb técniques i sensibilitats diferents, però sempre amb art i amb rigor. Dos admirables pintors a qui s’illa té s’obligació d’estar ben agraïda’”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altres donacions  

Domínguez també ha explicat que Vicent Marí Tur, Botja, ha donat un dibuix de Joaquim Roselló al·lusiu als fets del Castell de 13 de setembre de 1936 i que surt reproduït a l’obra d’Antoni Cardona La mirada del basilisc, publicat per editorial Can Sifre. 

 

Luis Mata, per la seua  part, ha donat l’obra de la seua mare, la pintora Nieves Puente, qui va morir a Eivissa l’any 2006 i va conrear diverses tècniques com l’oli, el carbó, el dibuix etc. La seua vida artística es va desenvolupar entre 1967 i 2000. Havia nascut a Barcelona l’any 1932. 

 

Cicle de conferències  

 

A més, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Narcís Puget i dels 50 anys de la mort de Portmany s’ha organitzat el cicle de conferències sobre els dos artistes que començarà aquest divendres 12. L’altra sessió tindrà lloc el pròxim divendres 19. Les dos conferències seran a les 20 hores i tindran lloc a la Biblioteca Municipal d’Eivissa. Les persones que oferiran les conferències són: 

 

Maria Lena Mateu Prats (Palma 1956): Doctora en Geografia i Historia per la UAM. Ha publicat fonamentalment treballs sobre la cultura popular desenvolupada a Eivissa. Els anys 1999, 2006 i 2015 va obtenir el Premi d’Investigacio “8 d’Agost” atorgat pel Consell d’Eivissa. Dins de l’ambit pictòric cal assenyalar el vídeo “Santa Eularia 1933” (TV Research 1991), els articles “La incursió literaria de Narcís Puget” (Eivissa 2011) i “El turisme que Narcís Puget va somiar per a Eivissa” (Palma 2020), aixi com la introduccio al llibre Ibiza en lienzos literarios de Narcís Puget (Eivissa 2018). 

 

Andreu Carles López Seguí (Eivissa, 1961): Activista i gestor cultural titulat per l’UIB. Ha realitzat nombrosos comissariats artístics. És editor i llibreter de Finis Africae de Palma (Mallorca). Ha publicat alguns llibres i nombrosos articles sobre temes històrics i en particular sobre l’art i els artistes a l’Eivissa del Segle XX. És President de la Fundació Carloandrés, dedicada a la promoció de l’obra del pintor Carloandrés i l’art i els artistes a l’Eivissa del Segle XX. Ha fet diverses donacions a l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHEiF) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpp